Αυτοκτόνησαν 10.000 άνθρωποι λόγω κρίσης
Αυτοκτόνησαν 10.000 άνθρωποι λόγω κρίσης
Αυτοκτόνησαν 10.000 άνθρωποι λόγω κρίσης
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychiatry δείχνει σημαντική αύξηση των αυτοκτονιών και παράλληλα υπογραμμίζει ότι μέρος αυτών των θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί με τα κατάλληλα μέτρα, όπως δείχνει η μηδενική αύξηση σε μερικές χώρες, που έχουν οργανωμένες υποδομές ψυχικής υγείας.
Τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές στην Οξφόρδη και το London School of Hygiene & Tropical Medicine προήλθαν από 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Οπως προκύπτει, μέχρι το 2007 οι αυτοκτονίες στην Ευρώπη μειώνονταν σταθερά, αλλά το 2009 καταγράφηκε αύξηση 6,5% και αυτός ο ρυθμός διατηρήθηκε ως το 2011. Αυτό αντιστοιχεί με 7.950 επιπλέον αυτοκτονίες, όπως αναφέρεται.
Αντίστοιχα πτωτική τάση υπήρχε στον Καναδά, μέχρι που η άφιξη της κρίσης το 2008 έφερε για πρώτη φορά παραπάνω (240) αυτοκτονίες.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση ήταν από νωρίς κακή και οι αυτοκτονίες αυξάνονταν, αλλά η κρίση επιτάχυνε το φαινόμενο προσθέτοντας στη μακάβρια λίστα 4.750 περιστατικά. Η απώλεια της εργασίας, η κατάσχεση ενός σπιτιού ή η χρεοκοπία ήταν οι συχνότεροι παράγοντες που οδήγησαν στην πράξη αυτή τα θύματα.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, άλλες χώρες με οργανωμένες υποδομές υποστήριξης πέτυχαν να ξεφύγουν από αυτή την τάση. Σουηδία, Φινλανδία, Αυστρία δεν παρουσίασαν μεταβολή κατά τη διάρκεια της ύφεσης
Ο δρ.Ααρον Ριβς τονίζει στο BBC ότι «υπάρχουν πολλά συμπαγή στοιχεία που συνδέουν την ύφεση και τις αυτοκτονίες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει παντού … Αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται παίζουν κρίσιμο ρόλο. Ενα από τα στοιχεία είναι ότι αυτές οι χώρες επενδύουν σε δομές που βοηθούν ανθρώπουν να επιστρέψουν στην εργασία, με εκπαίδευση, καθοδήγηση και επιδοτούμενη απασχόληση».
«Πάντα μία ύφεση επιβάλλει σκληρές αποφάσεις, αλλά ένα από τα καθήκοντα της κυβέρνησης είναι να υποστηρίζει και προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες – αυτές οι υπηρεσίες είναι που θα βοηθήσουν όσους επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος μίας οικονομικής κρίσης».
Πηγή: BBC
Facebook Comments