Alpha Bank: Ξεπερασμένη η έκθεση του ΔΝΤ
Alpha Bank: Ξεπερασμένη η έκθεση του ΔΝΤ
Alpha Bank: Ξεπερασμένη η έκθεση του ΔΝΤ
Όσον αφορά την ακραίως απαισιόδοξη θεώρηση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας που φαίνεται να υιοθετείται σε ορισμένα κεφάλαια της Έκθεσης, στη πράξη τα στοιχεία δίνουν την αντίθετη ερμηνεία, σημειώνει η τράπεζα.
Μερικά από αυτά είναι η εντυπωσιακή εισροή στη χώρα κεφαλαίων, ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ ήδη από το 1ο 6μηνο.2014, εκ των οποίων τα 8,4 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν για τις ΑΜΚ των τραπεζών Η ανακοίνωση νέων στοιχείων για την εντυπωσιακή πορεία του τουρισμού κατά το 2014, καθώς και η την πολύ ικανοποιητική υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2014 (Π2014) στο 1ο 5μηνο.2014 σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου είναι μερικά από τα θετικά στοιχεία που για πρώτη φορά από το 2009 επανέρχεται ι αισιοδοξία για την πορεία ανάκαμψης, ανάπτυξης και εξόδου της χώρας από την μεγαλύτερη μεταπολεμική της κρίση.
Η συνδρομή του τουριστικού κλάδου στο να επιβραδυνθεί η περαιτέρω πτώση στο ΑΕΠ το 2013ήταν μεγάλη, σε έναν κατεξοχήν κλάδους όπου η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Η Alpha Bank σε απάντηση του ΔΝΤ περί στασιμότητας των εξαγωγών στην χώρα λέει ότι το Ταμείο δεν έχει συμπεριλάβει το κομμάτι του Τουρισμού. Ήδη, η αύξηση των αφίξεων στο 1ο 5μηνο.2014 ήταν πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου και υπερέβη το +20%, έναντι της αύξησής τους κατά 4,7% και στο 1ο 5μηνο 2013.
Αναφορικά με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2014 για τη Κεντρική Κυβέρνηση αυτή εμφανίζεται πλεονασματική κατά 0,71δις. ευρώ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 0,97 δισ. ευρώ το 1ο 5μηνο.201.
Αν και η έκθεση του ΔΝΤ αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη δραστική μείωση των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των ελλειμμάτων στο εξωτερικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, με την επίτευξη πλεονασμάτων και στα δύο αυτά ισοζύγια από το 2013.
Ωστόσο, στην Έκθεση του ΔΝΤ συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες εξαιρετικά αρνητικές κρίσεις και παρατηρήσεις κυρίως για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που αφενός δεν φαίνεται να προκύπτουν από τις πραγματικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα τελευταία 3μηνα και αφετέρου δεν συμβάλλουν στην αναγκαία εξάλειψη της ανεξέλεγκτης αβεβαιότητας που συνέβαλε τα μέγιστα στην εμβάθυνση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα στην περίοδοΣεπτεμβρίου 2011 – Απριλίου 2013.
Facebook Comments