FT: Ενδείξεις ανάκαμψης, αλλά και εμπόδια για την Ελλάδα
Εκτενές αφιέρωμα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα φιλοξενεί η εφημερίδα Financial Times
Εκτενές αφιέρωμα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα φιλοξενεί η εφημερίδα Financial Times
Η εφημερίδα γράφει πως μετά από τα εμφανή σημάδια της κρίσης στα έξι χρόνια της ύφεσης υπάρχουν πλέον ενδείξεις ανάκαμψης. Αναφέρονται η καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος, η επιστροφή στις αγορές, η αυξημένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη και κάποιες ενδείξεις ενίσχυσης της κατανάλωσης.
Ένα από τα δημοσιεύματα στέκεται ιδιαίτερα στο θετικό πρόσημο της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία, όπως αναφέρεται, λαμβάνει ώθηση από την επανεκκίνηση των έργων υποδομών με κοινοτική στήριξη, την τάση αύξησης των τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις, τη διάθεση επενδύσεων από χώρες όπως η Κίνα και ασφαλώς τον τουρισμό.
Στην αναφορά στον τουρισμό τονίζεται πως η χώρα διανύει μία ακόμα χρονιά ρεκόρ, με τα δημοφιλή θέρετρα να εκτιμάται ότι θα είναι πλήρη μέσα στο καλοκαίρι και με τα κρουαζιερόπλοια να σχηματίζουν ουρές στα λιμάνια νησιών όπως η Κέρκυρα, η Σαντορίνη και η Μύκονος. Το πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα, οι αφίξεις τουριστών έφτασαν τα 1,9 εκατομμύρια και οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ μιλούν για 19 εκ. επισκέπτες φέτος, χώρια από τα 2,2 εκ. τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα με κρουαζιέρες. Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να ενισχύσουν το ΑΕΠ της Ελλάδας έως και κατά 1%. Όπως σημειώνουν οι FT, οι μειωμένες αφίξεις από περιοχές όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και τα Βαλκάνια θα αναπληρωθούν από τις αυξημένες αφίξεις από τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Το δημοσίευμα σχολιάζει πως παρά τις αφίξεις ρεκόρ υπάρχει περιθώριο προσέλκυσης τουριστών που μπορούν να αφήσουν περισσότερα χρήματα στη χώρα. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως η Ελλάδα δεν έχει παρατείνει επαρκώς την τουριστική περίοδο την άνοιξη και το φθινόπωρο, ότι δεν έχει πολλά πολυτελή ξενοδοχεία και μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, πως μπορεί να αναπτύξει περισσότερα θέρετρα με πλήρες πακέτο προσφερόμενων υπηρεσιών, ότι δε διαθέτει ακόμα πολλά γήπεδα γκολφ ή αναπτυγμένες υπηρεσίες στις μαρίνες, όπως συμβαίνει στην Κροατία και στην Τουρκία. Το δημοσίευμα επικαλείται και την έκθεση της McKinsey που προβλέπει πως η Ελλάδα μπορεί να δέχεται 21 εκ. αφίξεις τουριστών το 2024, εφόσον υπάρχει πολιτική σταθερότητα και επενδύσεις στον τουρισμό.
Σε ξεχωριστό δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως με την άνοδο του τουρισμού συνδέεται και η τύχη του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας, της Aegean. Σημειώνεται πως από πέρυσι η οικονομική επίδοση της εταιρείας βελτιώνεται, καθώς αυξάνονται οι αφίξεις τουριστών. Αναφέρεται πως στόχος είναι ο διπλασιασμός των πτήσεων από την Αθήνα έως το 2017.
Ένας άλλος τομέας που προκαλεί αισιοδοξία στην Ελλάδα, γράφουν οι FT, είναι οι πολλές επιχειρηματικές κινήσεις στον τομέα της τεχνολογίας από νέους Έλληνες που θέλησαν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Γίνεται εκτενής αναφορά στις πολλές start-up επιχειρήσεις που στηρίζονται κυρίως από τέσσερα επενδυτικά κεφάλαια για νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα και από τα κοινοτικά πακέτα περιφερειακής ανάπτυξης. Ονομαστική αναφορά γίνεται στις εφαρμογές για smartphones και διαδικτυακές υπηρεσίες Upstream, Taxibeat, Bugsense, Workable, Incrediblue και Locish.
Ενώ λοιπόν πολλές από αυτές τις εξελίξεις στηρίζουν την επιχειρηματολογία του Έλληνα πρωθυπουργού περί “success story”, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κάποια εμπόδια και προκλήσεις, συνοψίζει η οικονομική εφημερίδα. Επισημαίνει μεταξύ άλλων τα τεστ κοπώσεως για τις τράπεζες από την ΕΚΤ εντός του έτους, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το χρέος, την πρόκληση της ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς εκλογές, την πιθανότητα νέου προγράμματος διάσωσης και κυρίως τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρεται, οι πιστωτές της χώρας θεωρούν πως πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν έχουν γίνει ή έχουν καθυστερήσει. Όλα αυτά υπό το φόβο της μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα.
Οι Financial Times κάνουν επίσης ιδιαίτερες αναφορές στην εταιρεία στρωμάτων Coco-Mat, στις ιδιωτικές χορηγίες για τη στήριξη των θυμάτων της λιτότητας, στις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ, στην αισιοδοξία που έχει προκαλέσει στους οικονομικούς κύκλους η επιστροφή της χώρας στις αγορές και στην προτεραιότητα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στην επέκταση των πιστώσεων και στην ποιότητα των δανείων που προσφέρουν.
Facebook Comments