Oι έξοδοι της Ελλάδας στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων θα συμβάλουν στην αύξηση της ευελιξίας στην χρηματοδότησή της, αλλά η υπερχρεωμένη χώρα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο, δήλωσε η Fitch στο Reuters, μετά από τα αποτελέσματα της δεύτερης εξόδους μας στις αγορές.

Ο Ντάγκλας Ρένγουικ, επικεφαλής του οίκου Fitch για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, τόνισε πως η ανανεωμένη δυνατότητα της Ελλάδας να δανειστεί θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να γεφυρώσει στο μέλλον τα κενά χρηματοδότησης, αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας των πρόωρων εκλογών το 2015, που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

«Η πρόσβαση στην χρηματοδότηση είναι θετική και αυξάνει την ευελιξία της κυβέρνησης», επεσήμανε. Ωστόσο τόνισε πως «το ότι η Ελλάδα μπορεί και έχει πρόσβαση στην αγορά, δεν αλλάζει απαραίτητα το γεγονός του ότι συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι για τη χώρα».

Η Fitch αξιολογεί τα ελληνικά ομόλογα στην βαθμίδα «highly speculative», πέντε βαθμίδες κάτω από την κατηγορία «επενδυτικού βαθμού».

Ο Ρένγουικ τόνισε ότι ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών το επόμενο έτος είναι μία από τις προκλήσεις που η χώρα αντιμετωπίζει ακόμη, προσθέτοντας ότι θα έθετε σε κίνδυνο την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων.

«Ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών είναι λογικός. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πολύ σημαντικές για την προώθηση της ανάπτυξης στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Η Fitch προβλέπει την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη αυτό το έτος μετά από εξαετή ύφεση που συρρίκνωσε την οικονομία της κατά ένα τέταρτο. Αναμένει ανάπτυξη 0,5% το 2014 και 2,5% το 2015, όπως επεσήμανε ο Ρένγουικ.

Αλλά οποιαδήποτε μελλοντική αναθεώρηση της αξιολόγησης δεν εξαρτάται μόνο από τις οικονομικές προοπτικές, αλλά και από την ελάφρυνση του χρέους που θα μπορούσε να συμφωνηθεί αργότερα αυτό το έτος ή το επόμενο έτος, όπως είπε.

«Θα κάνει το βάρος του ελληνικού χρέους πιο διαχειρίσιμο και θα συνεχίζει να στέλνει το μήνυμα ότι η Τρόικα ή η ΕΕ ειδικότερα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν την Ελλάδα και θα συνεχίσει να την στηρίζουν μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Ρένγουικ.

«Η στήριξη αυτή είναι πολύ σημαντική, δεδομένου του όγκου του χρέους που οφείλει η Ελλάδα στην υπόλοιπη ΕΕ».

Facebook Comments