Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν αναμένονται αλλαγές ως προς τα επιτόκια ή ανακοίνωση νέων μέτρων.

Στη συνεδρίαση του Ιουνίου η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τη λήψη νέων μέτρων που θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν χώρα από τον Σεπτέμβριο και κατέστησε σαφές ότι δεν αναμένονται νέα μέτρα μέχρι να φανεί στην οικονομία ο αντίκτυπος από τα ήδη ανακοινωθέντα.

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να προετοιμάζει τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος ABS αλλά κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμη.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και τη διάσωση της Banco Espirito στην Πορτογαλία είναι πιθανό να υπάρξουν αναφορές στον τρόπο εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας υπήρξε ανακοίνωση σχετικά με τη συχνότητα των συνεδριάσεων της ΕΚΤ οι οποίες από τον Ιανουάριο θα πραγματοποιούνται κάθε έξι εβδομάδες αντί για τέσσερις που ίσχυε μέχρι τώρα, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας οι συχνές συνεδριάσεις δημιουργούν προσδοκίες στην αγορά οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μεταβλητότητα και στρεβλώσεις χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή των fundamentals.

Στην ομίλια του ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να αναφερθεί και στις επιδράσεις που έχουν στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και αναμένουμε εκτενή αναφορά στα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις χώρες του ενιαίου νομίσματος. Η γνωστή πλέον δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα αναμένεται να συμπεριληφθεί και στις σημερινές δηλώσεις.  

Facebook Comments