Ένα ντιλ αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ είναι προ των πυλών στη γερμανική αγορά ενέργειας. Ο όμιλος Eon πρόκειται να εξαγοράσει αρχικά την Innogy, θυγατρική της γερμανικής ανταγωνίστριας εταιρείας RWE και αρμόδια για την παροχή οικολογικού ρεύματος. Εν συνεχεία η Eon σκοπεύει να παραχωρήσει στην RWE δικά της εταιρικά μερίδια. Το κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -τόσο της Innogy όσο και της RWE- πρόκειται να συνενωθεί υπό τη σκέπη της RWE και η Innogy να διασπαστεί. Η αξία της συγχώνευσης –που απαιτεί την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών αλλά και των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού- εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι μέτοχοι φαίνονται ευχαριστημένοι με τα σχέδια. Οι μετοχές της RWE κατέγραψαν χθες με διαφορά τα μεγαλύτερα κέρδη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ισχυρή άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές της Eon. Οι τίτλοι της Innogy, η οποία σχεδιάζεται να διασπαστεί και να διαμοιραστεί στους δύο μεγάλους γερμανικούς ενεργειακούς ομίλους, σημείωσαν επίσης εντυπωσιακή άνοδο.

Επιφυλάξεις από μερίδα ειδικών

Την ίδια ώρα πάντως ειδικοί του ενεργειακού κλάδου εκφράζουν επιφυλάξεις για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση. Ο Μάνουελ Φρόντελ, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Leipniz στο Έσσεν, επισήμανε στην DW το πισωγύρισμα της RWE. «Αρχικά ιδρύθηκε η Innogy υπό τον πρώην επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της RWE με σκοπό να συνενώσει τις απαραίτητες για τον θαυμαστό, καινούριο, πράσινο ενεργειακό κόσμο εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τα ενεργειακά δίκτυα. Τώρα η Innogy διαλύεται και οι ανανεώσιμες πηγές ξαναγυρίζουν στον συμβατικό ενεργειακό κόσμο της RWE. Και ο πιο κερδοφόρος σήμερα τομέας, αυτός των δικτύων, πηγαίνουν στην Eon. Έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη κεφαλαίων στην RWE ώστε να πρέπει να πωληθεί το πιο πολύτιμο τμήμα της εταιρείας;» διερωτάται ο γερμανός ειδικός.

Πιο σαφής ήταν η τοποθέτηση του δημοσιογράφου του δημόσιου σταθμού WDR και ειδικού σε θέματα ενέργειας Γιούργκεν Ντέσνερ. Όπως εξηγεί, το γεγονός ότι η Innogy, θυγατρική της RWE, πρόκειται να διασπαστεί μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της μαρτυρά μάλλον νευρικότητα και έλλειψη προσανατολισμού στους δύο ενεργειακούς κολοσσούς (RWE και Eon). «Και το είδος της συμφωνίας μοιάζει περισσότερο με ταχυδακτυλουργική απάτη παρά με ένα μελετημένο σχέδιο για το μέλλον», εκτιμά ο ίδιος.

Εκπρόσωποι και αναλυτές του χρηματοοικονομικού τομέα πάντως δεν βλέπουν καμία “σκιά” και χαιρετίζουν τη συμφωνία μεταξύ RWE και Eon μεταξύ άλλων ως μέτρο ενίσχυσης των ενεργειακών κολοσσών στο πεδίο του διεθνούς ανταγωνισμού.

Νευρικότητα στους εργαζόμενους

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εργαζομένων βρίσκεται πάντως το πώς θα διασφαλιστούν οι θέσεις απασχόλησής τους. «Οι καιροί γίνονται ανήσυχοι», σχολίασαν εκπρόσωποι εργαζομένων στα ειδησεογραφικά πρακτορεία με αφορμή την επίμαχη είδηση.

Αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Bernstein εκτιμούν ότι από τη συμφωνία μεταξύ RWE και Eon μπορεί να εξοικονομηθούν περίπου 500 εκατομ. ευρώ –κυρίως μέσω περικοπής των θέσεων εργασίας.

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί η αντίδραση κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το συνδικάτο Verdi, για παράδειγμα, στηρίζει τη συμφωνία, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Φρανκ Μπσίρσκε, ο οποίος είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της RWE. Αιτιολογώντας τη στάση του, σχολίασε ότι θεωρεί την επίμαχη συμφωνία «ευκαιρία για όλους τους εμπλεκόμενους (…) να διανοίξουν προοπτικές για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Facebook Comments