Κύπρος: Φοροδιαφεύγουν μέσω της υπηρεσίας Airbnb
Η υπηρεσία Airbnb, η οποία χρόνο με το χρόνο αυξάνεται και στην Κύπρο, δημιούργησε ένα είδος "παραξενοδοχείας"
Η υπηρεσία Airbnb, η οποία χρόνο με το χρόνο αυξάνεται και στην Κύπρο, δημιούργησε ένα είδος "παραξενοδοχείας"
Η υπηρεσία Airbnb, η οποία χρόνο με το χρόνο αυξάνεται και στην Κύπρο, δημιούργησε ένα είδος “παραξενοδοχείας”η οποία συνοδεύεται με φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τον ΚΟΤ.
Ο ΚΟΤ απαντώντας σε ερωτήματα της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών με αφορμή την εξέταση του προϋπολογισμού του οργανισμού για το 2018, αναφέρει ότι ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών για να εξεταστεί το θέμα.
Χρόνο με χρόνο, επισημαίνει, αυξάνονται οι κατοικίες και τα διαμερίσματα που διατίθενται μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας Airbnb, αλλά και μέσω άλλων πλατφόρμων (booking.com) ή ιστοσελίδων.
O οργανισμός, μελέτησε τις πρακτικές και άλλων χωρών και μετά από απόφαση του ΔΣ αποφασίστηκε όπως το θέμα αντιμετωπιστεί από το κράτος, ως ένα ζήτημα επιβολής φορολογίας (αρκετά κράτη μέλη προς το παρόν αντιμετωπίζουν το θέμα με αυτό τον τρόπο).
Σε αυτή την περίπτωση, λόγω της φοροδιαφυγής που παρατηρείται, δικαιολογείται (με βάση και τις υποδείξεις τις ΕΕ) η υποχρεωτική εγγραφή των παρόχων διαμονής βραχυπρόθεσμης διάρκειας σε ειδικό μητρώο, σημειώνει.
Ο οργανισμός απέστειλε στο υπουργείο οικονομικών επιστολές για το υπό αναφορά θέμα, ζητώντας σύγκλιση σύσκεψης όλων των εμπλεκομένων φορέων η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός Μαρτίου.
Ο πρόεδρος του ΚΟΤ επισημαίνει ότι η απαγόρευση της διάθεσης, για τουριστικούς σκοπούς, οποιουδήποτε καταλύματος που στερείται άδειας από τον ΚΟΤ, παραμένει σε ισχύ. Δεν απαγορεύεται, ωστόσο, η ενοικίαση τέτοιας κατοικίας για μη τουριστικούς σκοπούς, είτε σε Κύπριους, είτε σε αλλοδαπούς.
Τονίζει ακόμα ότι η διάκριση μεταξύ οικιστικής και τουριστικής χρήσης δεν είναι σαφής και η τεκμηρίωση της διάθεσης της κατοικίας για τουριστική χρήση γίνεται με αρκετή δυσκολία, με αποτέλεσμα ο έλεγχος και η εποπτεία τέτοιων καταλυμάτων να είναι ιδιαίτερα δύσκολα έως αδύνατα.
Σύμφωνα με τον ΚΟΤ, η διοχέτευση τουριστών σε μεμονωμένα καταλύματα οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό, το κράτος στερείται σημαντικά έσοδα, υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης των επιπέδων των παρεχόμενων υπηρεσιών, μειώνεται η κατά κεφαλή δαπάνη και επίσης δημιουργούνται προβλήματα σε θέματα ασφάλειας και υγείας, καθότι τα καταλύματα αυτά στερούνται ελέγχου από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Από την άλλη, με ή χωρίς έγκριση, η διοχέτευση πελατών σε αυτής της μορφής τα καταλύματα, συνεχίζεται και θα συνεχίζεται.
Facebook Comments