Γεγονός είναι ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους με πιο βραδείς ρυθμούς από ότι αναμενόταν. Συγκεκριμένα το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 0,3 % ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2014 παρουσίαζε ακόμη ένα συν της τάξης του 0,6 %. Ένας από τους βασικούς μοχλούς της έστω και ισχνής αυτής ανάπτυξης είναι η κατανάλωση. Οι Βρετανοί αρχίζουν και ξοδεύουν και πάλι περισσότερα. Όπως είπαν Βρετανοί πολίτες μιλώντας στο μικρόφωνο της DW:

«Μέχρι πριν από λίγο καιρό πρόσεχα. Τώρα ψωνίζω και πάλι».

«Ψάχνω δουλειά και πλέον υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες από ότι πριν από μερικά χρόνια. Η οικονομία αρχίζει και συνέρχεται».

«Οι άνθρωποι έχουν περισσότερα λεφτά, υπάρχουν περισσότερες δουλειές, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη σταθερότητα».

Ζητούμενο οι επενδύσεις στις υποδομές

Η Rapha είναι μια από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της Μεγάλης Βρετανίας. Ειδικεύεται σε υψηλής ποιότητας ενδύματα ποδηλασίας, διαθέτοντάς τα αρχικά κυρίως μέσω του ίντερνετ. Τι αναμένει η εταιρία από τη νέα κυβέρνηση; Να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία και να επενδύσει στις ψηφιακές υποδομές, όπως λέει ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της επιχείρησης Κάρικ Γουίτνεϊ:

«Θα πρέπει να αλλάξει κάτι ριζικά. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει περισσότερα χρήματα για το γρήγορο ίντερνετ, οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται ταχύτερα. Χρειάστηκαν χρόνια για να φτάσουμε στα σημερινά επίπεδα και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας».

Πολλές επιχειρήσεις επιρρίπτουν στην κυβέρνηση Κάμερον ότι τα τελευταία χρόνια επένδυσε ελάχιστα στις υποδομές. Αξιοσημείωτες βελτιώσεις αντιθέτως κατάφερε στο City του Λονδίνου. Αφενός οι τράπεζες ελέγχονται πλέον πιο αυστηρά ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ τους εντάθηκε: τα τελευταία δυο χρόνια δόθηκαν συνολικά έντεκα νέες άδειες σε τράπεζες. Ο Σύνδεσμος Τραπεζιτών χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις, προειδοποιεί ωστόσο ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υιοθετήσει ένα ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο. Όπως επισημαίνει ο Μαρκ Μπόλιτ από το TheCity UK:

«Ελλοχεύει ο κίνδυνος να το παρακάνουμε, να προβάλουμε εμπόδια στη δουλειά των επιχειρήσεων, να αυξάνουμε τα έξοδά τους. Για παράδειγμα, για τις επιχειρήσεις γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανοίγουν εταιρικούς λογαριασμούς».

Να συνεχιστεί το πρόγραμμα περικοπών

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση, να επενδύσει στοχευμένα, αλλά να συνεχίσει γενικότερο το πρόγραμμα περικοπών, εκτιμά από την πλευρά του ο Τζάστιν Στιούαρτ από τον επενδυτικό οίκο 7ΙΜ:

«Ας το αφήσουμε επιτέλους πίσω μας. Όσο περισσότερο το συζητάμε, τόσο περισσότερο σκέφτονται οι επενδυτές εάν θα πρέπει να επενδύσουν σε εμάς ή καλύτερα στη Γερμανία ή την Ιρλανδία. Γιατί μπορεί σε δυο, τρία χρόνια να μην είμαστε πια στην ΕΕ».

 

Οι περισσότεροι Βρετανοί τραπεζίτες όμως και οι περισσότεροι βρετανοί επιχειρηματίες ελπίζουν να παραμείνει η Βρετανία μέλος της ΕΕ, ανεξάρτητα από το εάν νικητής των εκλογών θα είναι ο Κάμερον ή ο Μίλιμπαντ.

Facebook Comments