Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η χθεσινή δηµοπρασία µακροπρόθεσµων οµολόγων της Πορτογαλίας, η πρώτη από την κατάρρευση της µεγαλύτερης εισηγµένης τράπεζας της χώρας BES δύο µήνες πριν.

Για πρώτη φορά από το 2008, η Λισαβόνα προχώρησε σε έκδοση 15ετών τίτλων. Χάρη στην υψηλή ζήτηση (οι προσφορές ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, ενώ ο πήχυς είχε τεθεί στα 3 δσ. ευρώ), η χώρα όχι µόνο άντλησε τελικά περισσότερα κεφάλαια σε σχέση µε τον αρχικό στόχο (3,5 δισ. ευρώ) καλύπτοντας τις δανειακές τις ανάγκες για το υπόλοιπο του έτους, αλλά και εξασφάλισε επιτόκιο 4%.

Επίπεδο διαχειρίσιµο για την Πορτογαλία και ελκυστικό για τους µακροπρόθεσµους θεσµικούς επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις, ενώ οι αποδόσεις των ασφαλών κρατικών οµολόγων τείνουν προς το µηδέν. Στον αντίποδα της Πορτογαλίας, η Γερµανία µετά βίας συγκέντρωσε αρκετές προσφορές για να καλύψει τη δική της δηµοπρασία πενταετών τίτλων.

Και τούτο διότι η αυξηµένη διάθεση ανάληψης ρίσκου στον απόηχο των χθεσινών εξελίξεων στη ρωσο-ουκρανική κρίση και το πολύ χαµηλό επιτόκιο (0,25%) λειτούργησαν αποτρεπτικά για τους επενδυτές.

Η πορτογαλική έκδοση έλαβε χώρα λίγες ηµέρες µετά την ιδιωτική τοποθέτηση ισπανικών οµολόγων 50ετούς διάρκειας, µε επιτόκιο επίσης 4%.

Όπως σχολίασε ο αναλυτής της Natixis Ζαν-Φρανσουά Ροµπέν, «η πορτογαλική δηµοπρασία δείχνει ξεκάθαρα ότι τα πράγµατα στη χώρα πάνε καλύτερα και αποτυπώνει το διεθνές αγοραστικό ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή αγορά οµολόγων, µε τοποθετήσεις πολλών χαρτοφυλακίων εκτός Ευρωζώνης και µετακινήσεις κεφαλαίων από τον πυρήνα προς την περιφέρεια…».

Facebook Comments