Πιέσεις Θεσμών για να κλείσει η αξιολόγηση – γιατί δεν κλείνει τον Ιούνιο
Υπό συνεχή πίεση, μέσω τηλεδιασκέψεων σε εβδομαδιαία βάση, βρίσκεται η κυβέρνηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς
Υπό συνεχή πίεση, μέσω τηλεδιασκέψεων σε εβδομαδιαία βάση, βρίσκεται η κυβέρνηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς
Υπό συνεχή πίεση, μέσω τηλεδιασκέψεων σε εβδομαδιαία βάση, βρίσκεται η κυβέρνηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που καθυστερούν, με αποτέλεσμα να απειλείται η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η ομαλή έξοδος από το πρόγραμμα.
Υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου αναγνώρισε χθες ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης «είναι ένα δύσκολο σημείο με πολλά τεχνικά θέματα», αν και πρόσθεσε πως «δεν νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε μέχρι τον Ιούνιο». Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου και του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Παπαγιαννάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες («Κ», 27/3/18), οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βλέπουν ως πιο πιθανή την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης στο Εurogroup του Ιουλίου (12/7) και όχι του Ιουνίου (21/6).
Eξάλλου, χθες, με την ευκαιρία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΣΜ) για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι η επιτυχής έξοδος από το μνημόνιο προϋποθέτει εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος ξεκίνησε ήδη και έχω την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να εξέλθει επιτυχώς από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι οι εναπομένουσες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση», είπε.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο απόφασης «λίγο αργότερα» από την 21η Ιουνίου άφησε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το ενδεχόμενο καθυστερήσεων λόγω διαφωνιών με το ΔΝΤ. Ακόμη και με αυτή τη μικρή καθυστέρηση ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για έγκαιρη ολοκλήρωση. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν έχουν επιβεβαιωθεί τα στοιχεία της Κομισιόν.
Η εκταμίευση
Την εκταμίευση 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε τελικώς χθες το διοικητικό συμβούλιο του ΕSM, σχεδόν 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον για την τρίτη αξιολόγηση.
Η καθυστέρηση οφειλόταν κυρίως στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, από την πρόοδο των οποίων οι θεσμοί είχαν εξαρτήσει την εκταμίευση. Περαιτέρω πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είναι οι δύο προϋποθέσεις που θέτει ο ESM και για την εκταμίευση του υπόλοιπου 1 δισ. της δόσης της τρίτης αξιολόγησης. Αυτή θα δοθεί μετά την 1η Μαΐου και το πολύ έως τις 15 Ιουνίου.
Αναλυτικότερα, από τα 5,7 δισ. ευρώ της χθεσινής δόσης, τα 3,3 δισ. ευρώ θα δοθούν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, το 1,9 δισ. ευρώ για το μαξιλάρι ασφαλείας, ενόψει της εξόδου στις αγορές και 500 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί αποκλειστικά για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι εκταμιεύσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προϋποθέτουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εκκαθαρίσει αντίστοιχο ποσό και μάλιστα με αναλογία τουλάχιστον 1 ευρώ ίδιων πόρων για κάθε 1 ευρώ εκταμίευσης από τον ESM.
Αν όλα πάνε καλά και εκταμιευθεί και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης, θα απομένει πλέον μόνο μία τελευταία δόση ώς το κλείσιμο του προγράμματος, η οποία υπολογίζεται ότι θα φτάνει τα 11-12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα είχε πει ο κ. Ρέγκλινγκ προ μηνών στο Φόρουμ των Δελφών. Μαζί με αυτήν, οι συνολικές εκταμιεύσεις της χώρας από τον ESM και τον EFSF από το 2012 θα προσεγγίσουν τα 200 δισ. ευρώ.
Σε χθεσινό σημείωμα του ESM διευκρινίζεται ότι καμία εκταμίευση του τρέχοντος προγράμματος δεν μπορεί να γίνει μετά τις 20 Αυγούστου.
Ο κ. Σεντένο
Ελάφρυνση του χρέους υπό προϋποθέσεις προανήγγειλε χθες, εξάλλου, και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του στον Παύλο Τσίμα, στον ΣΚΑΪ. Οπως είπε, η ελάφρυνση του χρέους είναι κάτι που διαφοροποιεί την Ελλάδα από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο και στο πλαίσιο αυτό «συζητούμε στο Eurogroup έναν μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους, που θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτός ο μηχανισμός πρέπει να ενσωματωθεί στη γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει».
Facebook Comments