Σε κρίσιμα επίπεδα το κοινό νόμισμα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ
Σε κρίσιμα επίπεδα το κοινό νόμισμα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ
Σε κρίσιμα επίπεδα το κοινό νόμισμα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ
Θεμελιώδης Πρόβλεψη για EUR: Ουδέτερη
Οι ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας από την απόφαση επιτοκίων της ΕΚΤ την Πέμπτη, εξέπληξαν τους συμμετέχοντες στην αγορά, αποκαλύπτοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη για άμεση λήψη νέων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, γεγονός που οδήγησε το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδά του έναντι του USD από τις 10 Ιουλίου του 2013. Το EUR/USD ολοκλήρωσε την εβδομάδα χαμηλότερα κατά -1.40% με το ζεύγος να διαπραγματεύεται στο $1.2951 πριν το κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή.
Το EUR/USD διέσπασε χαμηλότερα κινούμενο πιο βίαια και πιο δυναμικά από όσο θα περιμέναμε δεδομένης της πρόσφατης ενίσχυσης του όγκου συναλλαγών και της μεταβλητότητας που δρουν υποστηρικτικά σε μία συνέχιση των διασπάσεων. Βέβαια πρέπει να θυμόμαστε ότι το ευρώ διανύει την όγδοη εβδομάδα απωλειών έναντι του δολαρίου. Η μεταβλητότητα ενός μήνα στο EUR/USD αυξήθηκε στο 6.238% μέχρι το τέλος της εβδομάδας, που αποτελεί συνώνυμο μίας αύξησης κατά 51.5% της μεταβλητότητας από τα χαμηλά που είχαμε δει από τις αρχές Ιουλίου. Εάν βέβαια εξετάσουμε τη μεταβλητότητα στο ζεύγος μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου θα δούμε ότι η μεταβλητότητα κινείται μεταξύ 6.000% και 7.000% για όλο αυτό το διάστημα.
Η πρόσφατη άνοδος της μεταβλητότητας ίσως ήρθε για να μείνει, ή καλύτερα η περίοδος χαμηλής μεταβλητότητας που προηγήθηκε μπορεί πλέον να αποτελεί παρελθόν για το ζεύγος. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις από την ανατολική Ευρώπη και το Ιράκ δε φαίνεται να διαφοροποιούνται το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά και τα τελευταία δεδομένα που δείχνουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις στις περιοχές αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι ανησυχίες λοιπόν σχετικά με αυτές τις δύο περιοχές μοιάζουν έτοιμες να διαρκέσουν περισσότερο και να έχουν μεγαλύτερες επιδράσεις στο επενδυτικό συναίσθημα από ανάλογες συνθήκες γεωπολιτικής έντασης που είχαν διαμορφωθεί στο παρελθόν.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις όμως δεν αποτελούν το κέντρο του ενδιαφέροντος για την Ευρωζώνη, παρόλο που η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει μία σημαντική επίπτωση στην επενδυτική εμπιστοσύνη στις χώρες του κοινού νομίσματος και στο εμπόριο. Οι εξελίξεις παρόλα αυτά είναι πιθανό να οδήγησαν την ΕΚΤ να δράσει νωρίτερα από όσο αναμενόταν καθώς η επίδρασή τους στην ανάκαμψη είναι πιθανό να επανεκτιμήθηκε από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ.
Η έκταση των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν από την ΕΚΤ είναι εντυπωσιακή αλλά δεν έχουν το εύρος του QE που είχαμε δει από τη Fed. Το σχέδιο δράσης της ΕΚΤ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, με το πρόγραμμα TLTRO να αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες, ενώ το πρόγραμμα αγοράς ABS που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 500 δις αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της απόφασης και ο οποίος τόνισε ότι οι δράσεις της ΕΚΤ πρόκειται να αυξήσουν σε ένα σημαντικό ποσοστό τον ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας – είναι περιττό να αναφέρουμε ότι οι εκπρόσωποι της Γερμανίας στην επιτροπή της ΕΚΤ ψήφισαν κατά των νέων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης.
Για την ώρα, οι πιέσεις στο ευρώ αναμένεται να συνεχιστούν παρότι οι αγοραστές θα είναι σε επιφυλακή για κάθε ανοδική διόρθωση, καθώς οι τοποθετήσεις των κερδοσκόπων σε θέσεις πώλησης στο κοινό νόμισμα είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Οι κερδοσκόποι έχουν αυξήσει τις θέσεις short στο κοινό νόμισμα στις 161.4Κ, που αποτελεί τις μεγαλύτερες θέσεις πώλησης από τις 17 Ιουλίου του 2012 (167.3Κ συμβόλαια). Όσον αφορά τις ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας από την Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικής έκπληξης της Citi οδηγήθηκε σε νέο χαμηλό έτους στο -53.8 στις 3 Σεπτεμβρίου πριν ολοκληρώσει την εβδομάδα στο -42.5.
Facebook Comments