Ως το κρίσιμο θέμα των επόμενων μηνών περιγράφει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τη βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας, που θα επιτρέψει την επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές με βιώσιμο τρόπο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Μιλώντας σε εκδήλωση με την ευκαιρία της επετείου των 25 ετών της Accenture στην Ελλάδα, τόνισε ότι αυτό απαιτεί την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να επιτευχθεί εφαρμόζοντας η χώρα τέσσερα βήματα:

Πρώτον, η οικονομική πολιτική πρέπει να εστιάσει στην προετοιμασία για έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, που θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος.

Δεύτερον, οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να ορίσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων με βιώσιμους όρους και διευκολύνει την περίληψη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τρίτον, τα capital controls πρέπει να αρθούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Τέταρτον, το χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας με νέες εκδόσεις ομολόγων και δόσεις του ESM. Ένα τέτοιο μαξιλάρι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση που η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν έχει φτάσει σε «επενδυτική βαθμίδα» ως το τέλος του προγράμματος και εάν η μεταβλητότητα στις αγορές παραμείνει αυξημένη.

Ωστόσο, συμπληρώνει, προκειμένου να αρθεί πλήρως η αβεβαιότητα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για την ελληνική οικονομία, οι αρχές και οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τόσο τον τύπο της μετά-πρόγραμμα επιτήρησης αλλά και το εάν θα είναι διαθέσιμη κάποια συμφωνία στήριξης μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Ο διοικητής της ΤτΕ θυμίζει ότι με βάση το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην ΕΕ η χώρα θα είναι υπό επιτήρηση μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έλαβε από τον επίσημο τομέα της ΕΕ.

Θυμίζει δε ότι σύμφωνα με την ΤτΕ μια απόφαση να τεθεί σε ισχύ κάποια συμφωνία μεταμνημονιακής στήριξης θα αντανακλά την ανάγκη να εξασφαλιστεί ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών (περιλαμβανομένης της διατήρησης του waiver) και της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που η αξιολόγηση της χώρας είναι κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα» και ειδικά αν χειροτερέψουν οι συνθήκες στην διεθνή αγορά.

Επισήμανε πάντως ότι οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στην υπόθεση ότι “οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα εφαρμοστούν ομαλά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί”.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι εγχώριοι καθοδικοί κίνδυνοι σχετίζονται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς και με το αντίκτυπο της υπερβολικής φορολογίας στην οικονομική δραστηριότητα.

Facebook Comments