Μια επίσκεψη χωρίς απτά αποτελέσματα
Μια επίσκεψη χωρίς απτά αποτελέσματα
Μια επίσκεψη χωρίς απτά αποτελέσματα
Ο κ. Ζάιμπερτ είχε διατυπώσει και ορισμένες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που θα έπρεπε να είχαν προβληματίσει την ελληνική πλευρά.
Για παράδειγμα, ως προς την οικονομική ανάπτυξη ο Στέφεν Ζάιμπερτ είχε σημειώσει μια μέρα πριν από την επίσκεψη Σαμαρά πολύ προσεκτικά ότι στην Ελλάδα «παρουσιάζονται ελπιδοφόρες ενδείξεις».
Ως συνήθως τέτοιου είδους διατυπώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν είναι της στιγμής, αλλά εκφράζουν την πολιτική γραμμή της καγκελαρίας. Η επιβεβαίωση ήρθε την Τρίτη κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο.
«Τέρμα στα μνημόνια»
Σκοπός της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού ήταν να εκθέσει στην καγκελάριο την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα μελλοντικά οικονομικά του σχέδια και να ζητήσει την παροχή στήριξης της Άγκελα Μέρκελ για ορισμένα από αυτά. Στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνάντησης ο Αντώνης Σαμαράς εξήρε τις επιτυχίες της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των δημοσιονομικών και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Όπως επισήμανε, νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί η Ελλάδα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα και επέστρεψε στις χρηματαγορές, ενώ προχώρησε σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με λιγότερα χρήματα απ΄ ό,τι υπολογιζόταν. Ανακοίνωσε ακόμη ότι την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί το δεύτερο stress test των ελληνικών τραπεζών. Αναφερόμενος δε στην ελληνική οικονομία, υποστήριξε ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της θα κυμανθεί το 2015 στο 2,9% και το 2016 στο 3,7%.
Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στα επίμαχα σημεία της επίσκεψης του, τις φοροελαφρύνσεις και στο ζήτημα των δημοσιονομικών αναγκών της Ελλάδας. Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από τρίτο πακέτο βοήθειας, μπορεί δηλαδή να τα καταφέρει και χωρίς νέα δάνεια από τους διεθνείς πιστωτές.
Όπως δήλωσε, «το χρέος είναι βιώσιμο λόγω χαμηλών επιτοκίων, λόγω μιας πιθανής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, αλλά και ρυθμίσεων που ενδεχομένως υπάρξουν». Στα επιχειρήματα που ανέφερε για να στηρίξει την άποψη ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει χωρίς νέο μνημόνιο και πιθανώς χωρίς να κάνει χρήση των χρημάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δικαιούται για το 2015 και 2016, ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε και πιθανά μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Όπως είπε «έρευνες στη δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες».
Τα «τρυφερά βλαστάρια» της κ. Μέρκελ
Παρεμβαίνοντας στη συνέντευξη τύπου η καγκελάριος απέφυγε να σχολιάσει τα σχέδια και τις προσδοκίες του κ. Σαμαρά, δήλωσε όμως ευχαριστημένη με το ρόλο που διαδραματίζει: «Έχω την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός οδηγεί τη χώρα αποφασιστικά και στη βάση αυτών που διεθνώς έχουν συμφωνηθεί.
Αυτό θα οδηγήσει βήμα προς βήμα σε επιτυχίες, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα ένα καλύτερο μέλλον». Αναφερόμενη στα οικονομικά τεκταινόμενα της χώρας δήλωσε ότι «είναι πολύ ευχάριστο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οπωσδήποτε αρκετά θετικά μηνύματα και ότι πιθανώς η χώρα θα μπορούσε να φτάσει σύντομα στο κατώφλι της ανάπτυξης».
Απευθυνόμενη στους έλληνες πολίτες, η καγκελάριος τόνισε ότι έχει επίγνωση των δυσκολιών που περνά η χώρα καθώς και της υψηλής ανεργίας και διαβεβαίωσε ότι «τα πρώτα τρυφερά βλαστάρια της επιτυχίας των προσπαθειών είναι ορατά και από γερμανικής πλευράς θα κάνουμε τα πάντα για να τις στηρίξουμε». Ανάλογες διατυπώσεις χρησιμοποίησε και αναφορικά με τη συνεργασία της Ελλάδας με την τρόικα. Κάνοντας λόγο για «διάφορες ευχάριστες εξελίξεις», εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν να «εδραιωθούν».
Με άλλα λόγια, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει κερδίσει τη στήριξη της καγκελαρίου για κανένα από τα συγκεκριμένα αιτήματά του. Το Βερολίνο βλέπει την ανάκαμψη οικονομίας της χώρας σε ένα εμβρυακό στάδιο και την πορεία των μεταρρυθμίσεων ασταθή. Γι αυτό το λόγο θα προτιμούσε τη διατήρηση της «έξωθεν πίεσης». Ως εκ τούτου, τα σχέδια του κ. Σαμαρά μάλλον δύσκολα θα πραγματοποιηθούν. Τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον.
Facebook Comments