Στάση αναμονής τηρεί το Βερολίνο
Στάση αναμονής έναντι των ελληνικών σχεδίων για απεμπλοκή από το μνημόνιο και πρόωρη αποδέσμευση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα τηρεί η Γερμανία
Στάση αναμονής έναντι των ελληνικών σχεδίων για απεμπλοκή από το μνημόνιο και πρόωρη αποδέσμευση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα τηρεί η Γερμανία
Όποιος προσδοκούσε από την προχθεσινή συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον έλληνα πρωθυπουργό Σαμαρά μια ενθουσιώδη γερμανική στήριξη στα κυβερνητικά σχέδια για απεμπλοκή από τα μνημόνια, σίγουρα θα απογοητεύθηκε.
Άλλωστε στο προοίμιο της συνάντησης και οι δύο πλευρές είχαν φροντίσει να κατεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών, τον οποίο είχε ανεβάσει ψηλά η ελληνική πλευρά, είτε για να «τεστάρει» τις γερμανικές αντιδράσεις, είτε για επικοινωνιακούς λόγους, είτε και για τα δύο.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι το κλίμα στο Βερολίνο δεν θα ήταν ευνοϊκό για κάτι περισσότερο από μια δήλωση στήριξης των ελληνικών προσπαθειών. Αυτό που η καγκελάριος έδωσε στην λακωνικότατη τοποθέτησή της ενώπιον των δημοσιογράφων είναι μια θετική αποτίμηση των μέχρι τώρα επιτευγμάτων της Ελλάδας στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και μια συγκρατημένα αισιόδοξη ανάγνωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.
Οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνάντησαν ένα κατηγορηματικό «όχι»
Όπως υπογράμμισε και στη συνέντευξή τύπου η Άγκελα Μέρκελ, η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της ανάπτυξης. «Υπάρχουν χαρμόσυνα και θετικά μηνύματα», είπε. Πιστοποίησε μάλιστα στον κ. Σαμαρά ότι ο αποφασιστικός τρόπος που κυβερνά «σταδιακά φέρνει αποτελέσματα». Οι πρώτες ενδείξεις της επιτυχίας είναι εμφανείς, τόνισε. Κατά τα άλλα αρνήθηκε να τοποθετηθεί στο ζήτημα της απεμπλοκής από τα μνημόνια ή της αποδέσμευσης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, η γερμανική πλευρά αντιμέτωπισε «με ενδιαφέρον την συλλογιστική των ελληνικών μεταρρυθμιστικών σχεδίων για την επόμενη μέρα» που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς. Δεν τον αποθάρρυνε, κάτι που ερμηνεύεται ως στάση αναμονής, με θετικό ίσως πρόσημο, ενόψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα αλλά και των γενικότερων εξελίξεων στην ευρωζώνη.
Το Βερολίνο θέλει κατ` αρχήν να δει τη στάση που θα τηρήσουν οι αγορές
Οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αποδέσμευση του ΔΝΤ δεν συνάντησαν ένα κατηγορηματικό γερμανικό «όχι», αλλά ούτε και ένα ισχυρό «ναι» ενθάρρυνσης. Κι αυτό επειδή οι αστάθμητοι παράγοντες για τη γερμανική κυβέρνηση είναι σημαντικοί: Το Βερολίνο θέλει κατ` αρχήν να δει τη στάση που θα τηρήσουν οι αγορές, όταν θα διαφανεί η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την ομπρέλα προστασίας των εταίρων της. Από τις πρώτες αντιδράσεις των αγορών θα εξαχθούν καθοριστικά συμπεράσματα για τη στάση που θα τηρήσει στο τέλος η Γερμανία. 2. Το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, εξαιτίας μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, προβληματίζει το Βερολίνο. Ενδεχόμενη προοπτική πρόωρης απεμπλοκής από το μνημόνιο σε συνάρτηση με τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες, όχι μόνο για το ελληνικό ζήτημα αλλά για την ευρωζώνη στο σύνολό της.
Αυτό που αναφέρει ελληνική κυβερνητική πηγή ότι «η Μέρκελ έδειξε κατανόηση για τις κινήσεις μας», το επιβεβαιώνει και η γερμανική πλευρά. Όπως υπογραμμίζουν κύκλοι της καγκελαρίας, ο κ. Σαμαράς παρουσίασε μεταρρυθμιστικά σχέδια στην καγκελάριο και «οτιδήποτε μεταρρυθμιστικό είναι στο πνεύμα της κας Μέρκελ».
Facebook Comments