Moody΄s: Ρευστό $1,73 τρισ. διατηρούν εκτός ΗΠΑ αμερικανικές εταιρείες
Moody΄s: Ρευστό $1,73 τρισ. διατηρούν εκτός ΗΠΑ αμερικανικές εταιρείες
Moody΄s: Ρευστό $1,73 τρισ. διατηρούν εκτός ΗΠΑ αμερικανικές εταιρείες
H υψηλή φορολογία στις ΗΠΑ και η υποτονική ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία προτρέπει τις αμερικανικές εταιρείες να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Υπολογίζεται πως ρευστότητα 1,73 τρισ. δολαρίων ή 1,55 τρισ. ευρώ που ανήκει σε αμερικανικές εταιρείες βρίσκεται στο εξωτερικό, εντείνοντας τις εκκλήσεις των μετόχων, αλλά και του Λευκού Οίκου, για επαναπατρισμό των κεφαλαίων αυτών.
Τα ταμεία των Apple, Microsoft, Google, Pfizer και Cisco έχουν συγκεντρώσει ρευστό 439 δισ. δολαρίων ή 394 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το ένα τέταρτο των 1,73 δισ. δολαρίων που εκτιμώνται ότι βρίσκονται στο εξωτερικό. Μόνο οι 50 μεγαλύτερες εταιρείες διαθέτουν ρευστό 1,1 τρισ. δολαρίων, με την κατασκευάστρια του iPhone να κατέχει πάνω από το ένα δέκατο.
Σύμφωνα με την εκτενή έρευνα της Moody’s που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η ρευστότητα των αμερικανικών εταιρειών, μη συμπεριλαμβανομένου του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου, ενισχύθηκε κατά 4% το διάστημα του τελευταίου δωδεκαμήνου. Αυτά τα συσσωρευμένα κεφάλαια υποδεικνύουν τη διστακτικότητα των διοικήσεων των αμερικανικών εταιρειών να επαναπατρίσουν τα κέρδη που εξασφαλίζουν από δραστηριότητες του εξωτερικού. Η Moody’s υπολογίζει ότι από τα 1,73 τρισ. δολάρια 1,1 τρισ. δολάρια κρατούνται στο εξωτερικό, αντανακλώντας αύξηση 57% από 950 δισ. δολάρια σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Μία ακόμη παράμετρος που βοηθά τις αμερικανικές εταιρείες να διατηρούν την κερδοφορία τους στο εξωτερικό είναι το φθηνό κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ. Δηλαδή, δεν είναι αναγκασμένες να επαναπατρίσουν κεφάλαια που μπορεί να επιβαρυνθούν με φορολογικό συντελεστή 35%, που ισχύει στις ΗΠΑ. Η φορολογία σε χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Ολλανδία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, ιδιαίτερα για τις εταιρείες τεχνολογίας ή του φαρμακευτικού κλάδου, προκαλώντας κατά καιρούς εντάσεις στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών.
Από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το βασικό επιτόκιο στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Ετσι το κόστος δανεισμού στις αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Κολοσσοί όπως η Oracle, η AT&T, η AbbVie και η Microsoft έχουν δανειστεί δισ. δολάρια με την έκδοση εταιρικών ομολόγων.
Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφασίσει να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στην οικονομία. Αν και δεν πιθανολογείται να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα, κρίνεται απαραίτητο να ληφθεί μια τέτοια απόφαση μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.
Αντιδράσεις για την τάση των αμερικανικών κολοσσών να φυλάσσουν την άφθονη ρευστότητά τους στο εξωτερικό έχουν εκφράσει οι μέτοχοί τους. Εχει απαιτηθεί η καταβολή μερισμάτων ή η επαναγορά μετοχών. Μέσα στο τρέχον έτος, οι εταιρείες που συνθέτουν τον δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει σχέδια ενός τρισ. δολαρίων για την ικανοποίηση αιτημάτων των μετόχων. Από τις αρχές του έτους, επίσης, εταιρικά στελέχη έχουν ανακοινώσει εξαγορές και συγχωνεύσεις 1,4 τρισ. δολαρίων – άνοδος 26% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αύξηση εμφανίζουν, επιπλέον, οι κεφαλαιακές δαπάνες. Επενδύσεις 937 δισ. δολαρίων είχαν ανακοινωθεί το διάστημα του περυσινού έτους, με ετήσια άνοδο 8%, με τους αναλυτές της αγοράς να εκτιμούν ότι θα πραγματοποιηθούν πρόσθετες επενδύσεις μέσα στο τρέχον έτος.
Facebook Comments