Με τον… Τιτανικό χαρακτηρίζει την παγκόσμια οικονομία ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Stephen King, σε σημείωμά του και προειδοποιεί ότι «η παγκόσμια οικονομία είναι σαν ένα υπερωκεάνιο χωρίς σωσίβιες λέμβους. Αν χτυπηθεί από μια ακόμη ύφεση, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πραγματικά τιτάνια πάλη».

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, αν και στις προηγούμενες ανακάμψεις της οικονομίας, οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής μπόρεσαν να αναπληρώσουν τα πυρομαχικά τους, αυτή η ανάκαμψη, τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού, διακρίνεται από την επίμονη έλλειψη πολεμοφοδίων.

Είναι ένα μείζον πρόβλημα, σημειώνει και προσθέτει ότι σε όλες τις υφέσεις από το 1970, τα επιτόκια χρηματοδότησης της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας FED έχουν υποχωρήσει κατ ελάχιστον κατά 5%.

Παρόλα αυτά, αυτού του είδους η παραδοσιακή πολιτική τόνωσης της οικονομίας έχει πλέον απορριφθεί εντελώς, σημειώνει.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC σημειώνει ότι μέχρι τώρα κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης, υπάρχει μια έλλειψη «παραδοσιακής πολιτικής πυρομαχικών» και αναφέρει ως παράδειγμα ότι οι αποδόσεις των ομολόγων δεν έχουν αυξηθεί, το έλλειμμα δεν υποχωρεί και τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας συνεχίζουν να αυξάνονται.
Όσον αφορά το τι θα μπορούσε να προκύψει στην επόμενη ύφεση, ο King αναφέρει τέσσερα πράγματα:

• Η ανάπτυξη των μισθών θα πλήξει τα εταιρικά κέρδη και θα μειώσει το μερίδιό τους όσον αφορά τη συμβολή τους στο αμερικανικό ΑΕΠ (δεν βοηθά παράλληλα το γεγονός ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων είναι χαμηλή).
Με τη σειρά τους, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία και θα σκάσει η «φούσκα στις μετοχές» με την κατάρρευση των τιμών των μετοχών.

• Τα μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά συστήματα, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές τους υποχρεώσεις.
Αυτό θα προκαλέσει μια τεράστια ζήτηση για ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, αναγκάζοντας τον κόσμο να σπεύσει να πωλήσει παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση, προκαλώντας ύφεση.

• Δυνάμεις πέραν του ελέγχου της FED, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να καταρρεύσει η κινεζική οικονομία και το νόμισμά της.
Οι αδύναμες τιμές των εμπορευμάτων θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν κατάρρευση σε πολλές αναδυόμενες αγορές, όπως επίσης και η συνεχιζόμενη ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου.

• Η FED θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη ύφεση, αυξάνοντας νωρίτερα τα αμερικανικά επιτόκια, επαναλαμβάνοντας τα λάθη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2011 και της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Bank of Japan, το 2000.
 

Facebook Comments