Υπέρ ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα ο Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι υπέρ ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι υπέρ ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι υπέρ ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, σαν έναν τρόπο για να σπάσει το πολύμηνο αδιέξοδο με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε έξοδο από το ευρώ», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Τόμας Σέφεν στο πλαίσιο συζήτησης στο Βερολίνο. «Το μόνο πράγμα που μένει στο τέλος θα ήταν εάν η Ελλάδα έλεγε η ίδια ότι θέλει να αφήσει το ευρώ εθελονικά».
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υποστηρίζει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος από τους Έλληνες πολίτες προκειμένου είτε να αποδεχθούν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι πιστωτές για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση από το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας ή τελικά να επιλέξουν να εγκαταλείψουν το ευρώ.
Ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να οδηγήσει την αντιπαράθεση σε μία κορύφωση μετά από μήνες άκαρπων συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτικές της που έχουν εξοργίσει τη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η δημόσια στήριξη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να ωθήσει την Ελλάδα προς μία συμφωνία, ενώ η απόρριψή τους μπορεί να βάλει τη χώρα σε πορεία εξόδου από το ευρώ.
«Εάν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να διεξάγει ένα δημοψήφισμα, τότε πρέπει να διεξάγει ένα δημοψήφισμα» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. «Μπορεί μάλιστα να είναι το σωστό μέτρο για να επιτρέψει στον ελληνικό λαό να αποφασίσει εάν είναι έτοιμος να αποδεχθεί αυτό που χρειάζεται να γίνει».
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η στάση του Σόιμπλε σε ένα ελληνικό δημοψήφισμα αποτελεί μία απόκλιση από τη θέση της Γερμανίας το 2011. Τότε, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εγκατέλειψε το σχέδιό του για ένα δημοψήφισμα αφού η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τον κάλεσαν να μην το πραγματοποιήσει. «Μια χρηματοπιστωτική δικλείδα ασφαλείας για την περιοχή του ευρώ και οι αλλαγές πολιτικής σε χώρες που ήταν σε κρίση έκοτε, έχει καταστήσει οριακούς τους κινδύνους μετάδοσης» δήλωσε ο Σόιμπλε.
Facebook Comments