Η Ελλάδα δεν έχει λεφτά για να πληρώσει 11 δισ. ευρώ δόσεις δανείων που λήγουν το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου και ακόμη βρίσκεται μακριά από μία συμφωνία με τους δανειστές, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ άμεσο αφού τον Ιούνιο λήγουν δόσεις 1,23 δισ. ευρώ προς το Ταμείο.

Κάνει σαφές πάντως ότι κάποιοι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δέχονται μερική συμφωνία- με μέρος των δόσεων, αλλά δεν υπάρχει ακόμη σύγκλιση επί αυτού, ενώ το ΔΝΤ δεν θα πληρώσει αν δεν υπάρξει πλήρης αξιολόγηση. Λέει όχι «σε βρώμικη και γρήγορη αξιολόγηση».

Κάνει επίσης σαφές ότι δεν πιέζει την Ευρώπη για ελάφρυνση χρέους, απευθύνει σήμα κινδύνου για τις τράπεζες και για την εκροή καταθέσεων αλλά και καταγράφει ως μεγαλύτερο «αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό. Αναφέρει παράλληλα τα πεδία που η κυβέρνηση οπισθοδρομεί και κάνει σαφές ότι θα απαιτηθούν «διαρθρωτικά μέτρα με δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Απόρρητο έγγραφο

To ΔΝΤ σε άκρως απόρρητο κείμενο με ημερομηνία 14/5 περιγράφει τι έγινε στην άτυπη συνάντηση για την Ελλάδα. Το έγγραφο διέρρευσε από το Chanel 4.

Αναφέρει ότι έχουν χαθεί από την αρχή του χρόνου καταθέσεις 40 δις ευρώ.

Είμαστε ακόμη μακριά από μία συμφωνία με τις αρχές αναφέρει το ΔΝΤ. Η χρηματοδοτική κατάσταση της χώρας είναι στενή, αν και υπάρχει απουσία ενημέρωσης από τις αρχές για ακριβή εκτίμηση.

Πάντως μπορεί να ειπωθεί ότι με αρχή τον Ιούνιο και μετά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 11 δισ. ευρώ πρέπει να πληρωθούν, επισημαίνει. Δεν θα είναι εφικτό για τις ελληνικές αρχές να τα πληρώσουν εξ ολοκλήρου αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους τους. Τον Ιούνιο το ποσό που οφείλεται στο ΔΝΤ είναι 1,23 δις ευρώ, αναφέρει.

Παράθυρο για μερική συμφωνία- δόση

Από πλευράς ταμείου γίνεται σαφές ότι δεν θα γίνουν πληρωμές αν δεν υπάρξει μία πλήρης συμφωνία επί της αρχής και μία πλήρης επικαιροποίηση (σ.σ. του MEFP). Ωστόσο, επισημαίνεται ότι «είναι επίσης κατανοητό ότι υπάρχουν συζητήσεις στην Ευρώπη για την πιθανότητα μερικών εκταμιεύσεων, βασισμένων σε μερική συμφωνία (αν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ)». Ωστόσο το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κοινή στάση ανάμεσα στους εταίρους σε αυτό το στάδιο.

Όχι σε βρώμικη και γρήγορη αξιολόγηση

Για νέο πρόγραμμα το ΔΝΤ αναφέρει ότι ήδη δείχνει μεγάλη ευελιξία σε όρους και πολιτικές αλλά υπό τους περιορισμούς των όρων χρηματοδότησης και βιωσιμότητας. Το Ταμείο δεν μπορεί να ολοκληρώσει μία «γρήγορη και βρώμικη επικαιροποίηση» επισημαίνει. Προσθέτει ότι «πρέπει να παίξει με βάση τους κανόνες» και με βάση την εντολή που έχει λάβει…

Δεν πιέζουμε για ελάφρυνση χρέους

Υπάρχει αβεβαιότητα για την χρηματοδοτική βιωσιμότητα και για αυτή του χρέους. Το ΔΝΤ κάνει σαφές στο κείμενο ότι δεν πιέζει τους ευρωπαίους σε ελάφρυνση χρέους, παρατηρεί μάλιστα μία ανάστροφή σχέση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητας χρέους.

Στο τραπεζικό κλάδο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, και «το σύστημα μπορεί να υποφέρει από μεγάλες πιέσεις», επισημαίνει. Επίσης το ΔΝΤ αντιλαμβάνεται «δραματική επιδείνωση της κουλτούρας πληρωμών στη χώρα».

Διαπραγματεύσεις

Μιλά για επιτάχυνση διαπραγματεύσεων μετά τη Ρίγα και για εμπλοκή του ίδιου του πρωθυπουργού σε αυτές, αλλά η «πρόοδος παραμένει προβληματική». Θεωρείται πολύ μεγάλο πρόβλημα η αδυναμία επαφής των δανειστών με τους υπουργούς, κάτι που δεν έχει γίνει σε κανένα πρόγραμμα του ΔΝΤ όπως αναφέρεται.

Δημοσιονομικό κενό

Στα σημεία σύγκλισης καταγράφεται ο ΦΠΑ, η φορολογική διοίκηση αλλά και τα κόκινα δάνεια. Ωστόσο μέγιστη απόκλιση θεωρείται το δημοσιονομικό κενό του 2015 με το ΔΝΤ να ζητά «διαθρωτικά μέτρα με δημοσιονομική απόδοση», και ακόμη να μην μπορεί να θέσει νέο στόχο (σ.σ. θεωρεί το 3% του ΑΕΠ μη εφικτό) καθώς υπάρχει έλλειψη σημαντικών πληροφοριών από την ελληνική πλευρά.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται η Ελλάδα πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος χωρίς σημαντικά πρόσθετα μέτρα…

Αντιθέτως το ΔΝΤ βλέπει ότι οι ελληνικές αρχές οπισθοδρομούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και δεν θέλουν να ολοκληρώσουν άλλες. Αναφέρει: ασφαλιστικό, αγορά εργασίας, δημόσια διοίκηση (επαναπροσλήψεις).

Αναφέρει το ΔΝΤ ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μεν μεταρρυθμίσεις. Αλλά δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει ποια μέτρα έχει τη βούληση να λάβει ως εναλλακτικά σε αυτά που απορρίπτει…

Εκτιμούν επίσης ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ύφεση.

Facebook Comments