Stress tests, αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (AQR), λεπτομέρειες για το σχέδιο αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων, περαιτέρω νέα για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων – τα πιο κρίσιμα στοιχεία που αφορούν τις τράπεζες αναμένονται όλα μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Σε περίπου τρεις εβδομάδες από σήμερα και στις 26 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests, με το ερώτημα του εάν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν νέα κεφάλαια και πόσα και τι θα γίνει με το «μαξιλάρι» των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα απαντηθεί μία και καλή.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση της ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού την οποία διενεργεί η ΕΚΤ – και το «πόρισμα» της οποίας θα το ανακοινώσει αυτόν τον μήνα και πριν αναλάβει την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών στις αρχές Νοεμβρίου – σύμφωνα με τα όσα εκτιμούν οι αναλυτές, αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ελληνικές τράπεζες και όχι το δυσμενές σενάριο των stress tests.

H χθεσινή είδηση ότι η ΕΚΤ πείστηκε να λάβει υπόψη της τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην ετυμηγορία της για τα stress tests και αν κρίνει με αυτά τα δεδομένα τα οφέλη και τις ελλείψεις τους.

Τα μηνύματα και από τις τράπεζες είναι αισιόδοξα, με χθες τον κ. Θωμόπουλο να δηλώνει στο CNBC ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στα τεστ κοπώσεως της ΕΚΤ.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει γνωστούς αύριο τους όρους με τους οποίους θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων, που σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών αποτελεί το τελευταίο της χαρτί πριν προχωρήσει σε «κανονική» ποσοτική χαλάρωση, ήτοι πριν αρχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων.

Άλλο ερώτημα που θα απαντηθεί είναι εάν οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των ABS, λόγω του χαμηλού rating των ελληνικών τίτλων.

Oπως έγραψαν χθες οι FT, o Ντράγκι πιέζει έτσι ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικούς και κυπριακούς τίτλους, στο πρόγραμμα αγοράς ABS.

Προς το παρόν, αυτό που γνωρίζουμε είναι πως οι τίτλοι δεν είναι επιλέξιμοι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο ΑΒS.

Μένει λοιπόν να αποκαλυφθεί εάν όντως ο Μάριο Ντράγκι  θα προωθήσει την αγορά ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης κάτι που φυσικά αναμένεται να αυξήσει τις ήδη «τεντωμένες» εντάσεις μεταξύ του Βερολίνου και της ΕΚΤ

Facebook Comments