Με το ελληνικό χρηματιστήριο να ανεβοκατεβαίνει συνεχώς και με την Ελλάδα να βιώνει έντονα την έλλειψη ρευστότητας, οι Ευρωπαίοι χρηματιστές τείνουν να μειώσουν τις τοποθετήσεις και τις διαπραγματεύσεις τους σε ελληνικές μετοχές.

Αυτό σημειώνει το Reuters που μίλησε με κάποιους από αυτούς προσπαθώντας να καταγράψει τους φόβους τους.

Όπως αναφέρει, οι αντιδράσεις ποικίλουν από χρηματιστή σε χρηματιστή – άρα δεν έχουμε να κάνουμε με μια συνολική αντίδραση. Από την Αθήνα και τους παράγοντες του ΧΑ δηλώνεται με επίταση πως δεν έχει παρατηρηθεί κάποια μαζική αποχώρηση ξένων επενδυτών και δηλώνουν πως το ποσοστό στον κύκλο των εργασιών των ξένων επενδυτών έχει μεταβληθεί ελάχιστα σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με το Reuters, ακόμη κι έτσι ορισμένοι χρηματιστές δείχνουν πλέον περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στους κινδύνους που θάλλουν – ειδικά από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές δεν έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία που με τη σειρά της θα ξεκλειδώσει τα χρήματα της τελευταίας δόσης.

Καίτοι ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει πως οι έλεγχοι κεφαλαίων δεν βρίσκονται στις σκέψεις της κυβέρνησης, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις πληρωμές της προς το ΔΝΤ, αναζωπυρώνουν τους φόβους ότι ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου το 2013.

Αν και οι περισσότερες συναλλαγές μετοχών γίνεται μέσω της κεντρικής εκκαθάρισης, η οποία προσφέρει εγγυήσεις, υπάρχουν χρηματιστές που ανησυχούν για τα υπόλοιπα χρήματα που διατηρούν σε ελληνικές τράπεζες. Έτσι, σκέφτονται πως αν επιβληθούν, τελικά, έλεγχοι κεφαλαίων, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα και να ολοκληρώσουν τα deals τους.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας που θέλησε να μιλήσει ανώνυμα, τονίζει στο Reuters: «Ο κίνδυνος για έλεγχο κεφαλαίων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Τώρα προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις θα περάσουν από πολλά επίπεδα έγκρισης και συμμόρφωσης».
Ένας εκπρόσωπος της ολλανδικής online χρηματιστηριακής Degiro είπε ότι η εταιρεία του τόνισε στους πελάτες της την περασμένη εβδομάδα ότι είχε σταματήσει να προσφέρει χρηματοδότηση για συναλλαγές σε ελληνικούς τίτλους και για δανεισμό αποθεμάτων για short-selling. «Το αποτέλεσμα της τρέχουσας πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτο. Αυτά τα μέτρα κρίνονται αναγκαία για τη μείωση του κινδύνου και την έκθεση», τόνισε ο εν λόγω χρηματιστής.

Την ίδια στάση κρατάει και η γαλλική Kepler Cheuvreux, στην οποία η γαλλική τράπεζα Credit Agricole κατέχει το 15% των μετοχών της. Πάντως, συνολικά δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή διαφοροποίηση στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα χρηματιστηριακά γραφεία στο Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη τις ελληνικές μετοχές. Η Citigroup, η UBS, η BofA-Merrill, η Deutsche Bank και η Societe Generale – μεταξύ των κορυφαίων ξένων μεσίτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών – όλες αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

O δ/νων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, δήλωσε πως τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως η συναλλακτική δραστηριότητα των ξένων επενδυτών έχει μειωθεί ελάχιστα.

Facebook Comments