BBC: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα Grexit
Στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να υποχρεωθεί σε έξοδο από τη ζώνη του ευρώ αναφέρεται σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC
Στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να υποχρεωθεί σε έξοδο από τη ζώνη του ευρώ αναφέρεται σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC
Στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να υποχρεωθεί σε έξοδο από τη ζώνη του ευρώ αναφέρεται σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, το οποίο σημειώνει ο χρόνος αλλά και τα χρήματα τελειώνουν.
Αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να συνάψει συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους της, τότε είναι πολύ πιθανόν να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Χωρίς την ύπαρξη μιας συμφωνίας ρευστού αντί μεταρρυθμίσεων, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεμείνει από ρευστό και αυτό, όπως σημειώνεται, είναι κάτι που έχει ειπωθεί πολλές φορές, αν και τώρα φαίνεται ότι θα γίνει πραγματικότητα.
Η Ελλάδα, επισημαίνεται, κατάφερε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάιο, όμως έπεται ένα ακόμη πιο δύσκολο καλοκαίρι, με υψηλές αποπληρωμές σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει την τελευταία δόση, ύψους 7,2 δισ. ευρώ, του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, η Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κηρύξει στάση πληρωμών.
Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν μπορεί να επιβιώσει, καθώς πολύ απλά έχει παρά πολλές υποχρεώσεις για να αποπληρώσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, χρειάζεται επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αδιανόητο να πληρώσει τα χρέη της προς τους πιστωτές της αντί των συντάξεων και των μισθών του δημόσιου τομέα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι ήδη έχει επαναπροσλάβει 4.000 δημοσίους υπαλλήλους, που είχαν απολυθεί από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.
Τα τελευταία χρήματα που έλαβε η Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές της ήταν τον Αύγουστο του 2014 και η τελική δόση των 7,2 δισ. ευρώ τώρα είναι ζωτική για τη χώρα.
Μάλιστα, είναι πιθανόν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, όμως αν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της δεν ικανοποιήσουν τους πιστωτές της, δεν πρόκειται να λάβει ρευστό.
Τι θα συμβεί στην Ελλάδα
Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποπληρώσει τα δάνειά της, ρισκάρει να διακοπεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ, που επιτρέπει τόσο στις τράπεζες όσο και στην κυβέρνηση να επιβιώσουν.
Στερούμενη ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα κινδύνευε μια «αναγκαστική στάση πληρωμών», που φαίνεται ως η χειρότερη δυνατή επιλογή, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ και θα προκαλούσε ένα πτωτικό σπιράλ.
Δεκάδες δισ. ευρώ έχουν ήδη αποσυρθεί από ιδιωτικούς και επιχειρηματικούς λογαριασμούς τραπεζών.
Η φυγή κεφαλαίων θα καθίστατο μαζική και προκειμένου να αποφευχθεί θα έπρεπε ίσως να επιβληθούν περιορισμοί.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής Iain Begg του London School of Economics, «μια αναγκαστική στάση πληρωμών είναι όταν τα ταμεία είναι άδεια, σταματάς να πληρώνεις τους υπαλλήλους σου και χρησιμοποιείς όλες τις πηγές για να πληρώσεις τους λογαριασμούς των νοσοκομείων».
Η Ελλάδα θα επέστρεφε στη δραχμή, θα υφίστατο άμεση υποτίμηση και πληθωρισμό και θα καταγραφόταν κρίση στο τραπεζικό σύστημα.
Θα μπορούσε να καταλήξει σε έναν παρία στις διεθνείς αγορές για χρόνια, όπως η Αργεντινή το 2002, προειδοποιεί ο Begg.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Δημήτρης Κουσενίδης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη σημειώνει ότι θα αποτελούσε καταστροφή, που θα οδηγούσε σε μαζική ανεργία και κλείσιμο ελληνικών επιχειρήσεων.
«Αν υπάρξει Grexit, θα συμβεί επειδή η Ελλάδα θα μείνει χωρίς χρηματοδότηση», σημειώνει και προσθέτει ότι «κανείς δεν θα χρηματοδοτεί την Ελλάδα, όμως οι αποπληρωμές δανείων θα πρέπει να γίνουν».
Facebook Comments