Η εσωτερική αντιπολίτευση εντός του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές του κόμματος, είναι ο κύριος λόγος που η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος, αναφέρει σε σημερινή της ανάλυση η Merrill Lynch.

Αναλυτικότερα, επισημαίνει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της ελληνικής κυβέρνησης θα εξαντληθούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Οι αναφορές για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τις πιθανότητες για μια συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου, είναι ανάμεικτες.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα λάβει κεφάλαια από τον επίσημο τομέα την επόμενη ημέρα που θα επιτευχθεί συμφωνία για την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει πρώτα να εγκρίνει μια τέτοια συμφωνία. Ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση, οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα, θα είναι πολύ πιο δύσκολες, και θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος Ιουνίου, προειδοποιεί η Merrill Lynch.

«Προσπαθώντας να σκεφτούμε ένα θετικό σενάριο, συζητούμε μια εναλλακτική του Grexit, εάν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα και η υπόλοιπη Ευρώπη θα προτιμήσει να αποφύγει το Grexit. Αυτό είναι ένα θεωρητικό σενάριο, αλλά αξίζει να το εξετάσουμε, δεδομένων των υψηλών κινδύνων που υπάρχουν εν όψει», αναφέρει η Merrill Lynch.

Όπως επισημαίνει, αυτό το σενάριο περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βήματα:

1/χρήση του ESM για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ

2/αναδιάταξη (re-profiling) των δανείων του επίσημου τομέα προς την ελληνική κυβέρνηση, στη βάση λογικών δημοσιονομικών στόχων

3/η Ελλάδα αφήνεται μόνη της να πετύχει αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους και να αποπληρώσει τα δάνειά της, χωρίς ένα επίσημο πρόγραμμα με τον ESM και το ΔΝΤ

4/η ΕΚΤ συνεχίζει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, όσο η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αποπληρώνει τα δάνειά της.

Τα δάνεια του ΔΝΤ θα αποτελούν επίσης ευθύνη της Ελλάδας να εξοφληθούν. Η Ελλάδα θα μπορούσε να εμφανίσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, με την ενίσχυση των ιδιωτικοποιήσεων και την πρόσβαση στις αγορές. Πολλές τεχνικές λεπτομέρειες θα χρειαζόταν διασαφήνιση και θα ήταν αναγκαίες δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, αλλά αυτό θα συνέβαινε και στην περίπτωση ενός Grexit.

Η Merrill Lynch υποστηρίζει πως οι αρχές της ευρωζώνης θα εξέταζαν αυτό που συζητά η ίδια ως εναλλακτική στο Grexit, μεταξύ άλλων πιθανών επιλογών. Τα δυνητικά οφέλη περιλαμβάνουν: Να καταστεί η Ελλάδα πλήρως υπεύθυνη για ένα Grexit, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε μια δική της μεταρρυθμιστική ατζέντα και αυξάνοντας το εκτιμώμενο recovery value των δανείων της υπόλοιπης Ευρώπης στην Ελλάδα, σε σχέση με το σενάριο του Grexit.

Δεν πρόκειται για «δωρεάν χρήματα» για την Ελλάδα, καθώς η χώρα δεν θα πάρει καθόλου νέα χρήματα.

Τα χρήματα απλώς θα μεταφέρονται από τη μια τσέπη της ευρωζώνης σε άλλη. Οι κατάλληλοι δημοσιονομικοί στόχοι θα μπορούσαν να παρέχουν στην κυβέρνηση τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να παραμείνει στο ευρώ και τελικά να βελτιώσει την πιστοληπτική της ικανότητα και να κερδίσει πρόσβαση στην αγορά.

Η Ελλάδα μπορεί ακόμη, επισημαίνει η Merrill Lynch, να ζητήσει βοήθεια για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με την μορφή τεχνικής βοήθειας.

Facebook Comments