Μπαράζ αυξήσεων με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ
Μπαράζ αυξήσεων με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ
Μπαράζ αυξήσεων με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ
Αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ για φάρμακα, είδη εστίασης, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, εισιτήρια θεαμάτων, εκδόσεις βιβλίων και εντύπων αλλά και υπερδιπλασιασμό του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια των θεάτρων αποδέχεται πλέον η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να έλθει σε συμφωνία με τους θεσμούς για το νέο καθεστώς επιβολής του βασικού αυτού έμμεσου φόρου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας συνολικής συμφωνίας για όλα τα μείζονα θέματα της διαπραγμάτευσης. Από την πλευρά τους οι δανειστές έχουν απαιτήσει την εφαρμογή ενός ακόμη πιο επαχθούς καθεστώτος δύο συντελεστών ΦΠΑ 23% και 11% ή 12%, ζητώντας ταυτόχρονα μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών αυξημένης ζήτησης από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στο συντελεστή 23%!
Οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές έχουν πλέον αρχίσει να περιορίζονται, οι απόψεις τους συγκλίνουν και η συμφωνία για το πώς θα διαμορφωθεί το νέο καθεστώς ΦΠΑ στη χώρα μας είναι πλέον θέμα χρόνου.
Η ελληνική πρόταση
H νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς για τον ΦΠΑ προβλέπει αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% στο 7% και του μειωμένου από το 13% στο 14%, διατήρηση του κανονικού συντελεστή στο 23% και ταυτόχρονη μετάταξη των τροφίμων από το σημερινό μειωμένο 13% στο νέο υπερμειωμένο συντελεστή 7% και των υπηρεσιών διαμονής στα ξενοδοχεία από το σημερινό υπερμειωμένο 6,5% στο νέο μειωμένο 14%. Τυχόν εφαρμογή της πρότασης αυτής συνεπάγεται:
* Αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εκδόσεις εντύπων από το 6,5% στο 7%, η οποία θα έχει ως συνέπεια μια μικρή ανατίμηση των αγαθών αυτών κατά 0,5%.
* Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία και τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας που παρέχουν τα θέατρα από το 6,5% στο 14%, που θα έχει ως συνέπεια τα τιμολόγια παροχής των υπηρεσιών αυτών να αυξηθούν κατά 7%.
* Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα τρόφιμα από το 13% στο 7%, που θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών τους κατά 5,3%.
* Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 14% για τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά, καφέ, χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος – νερού – φυσικού αερίου, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα εισιτήρια θεαμάτων (πλην θεάτρων), τις πωλήσεις ανθέων και τις πωλήσεις ειδών που προορίζονται για την υποστήριξη μόνιμα αναπήρων. Συνέπεια θα είναι να σημειωθούν πολύ μικρές ανατιμήσεις σε όλα αυτά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες κατά 0,88%.
* Διατήρηση του ΦΠΑ στο επίπεδο του 23% για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα είδη ένδυσης – υπόδησης, τα είδη οικιακού εξοπλισμού, τα έπιπλα, τα απορρυπαντικά, τα είδη καθαρισμού, υγιεινής, καλλωπισμού κ.λπ., τα κοσμήματα, τα ρολόγια κ.λπ., τα τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς επίσης και οι υπηρεσίες που παρέχουν διάφοροι ελεύθεροι επαγγελματίες.
* Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει για όλα τα νησιά του Αιγαίου πλην της Κρήτης την εφαρμογή συντελεστών ΦΠΑ μειωμένων κατά 30% σε σύγκριση με τους ισχύοντες στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι συντελεστές 5%, 9% και 16% που ισχύουν σήμερα στα νησιά αυτά θα αυξηθούν στα επίπεδα του 7%, του 14% και του 23%, αντίστοιχα. Η διαφορά του 30% που θα καταργηθεί θα επιδιωχθεί να επιστρέφεται στους μόνιμους κατοίκους των νησιών.
Τυχόν εφαρμογή της πρότασης της ελληνικής πλευράς εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Facebook Comments