Παραμένει η δυσπραγία στα «δύσκολα» ζητήματα για το Σκοπιανό
Παραμένει η δυσπραγία στα «δύσκολα» ζητήματα για το Σκοπιανό
Παραμένει η δυσπραγία στα «δύσκολα» ζητήματα για το Σκοπιανό
Παραμένει η δυσπραγία στα «δύσκολα» ζητήματα για το Σκοπιανό, παρότι χθες, στην τέταρτη κατά σειρά -τους τελευταίους δυόμισι μήνες- συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, φαίνεται πως έγιναν ορισμένα βήματα στα θεωρούμενα ως «εύκολα»- αν και σημαντικά-ζητήματα, όπως το πρόβλημα του αλυτρωτισμού.
«Κάναμε τα βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα, θετικά, και πάντα ελπίζουμε και οι δύο μας να τα καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα, τα πιο δύσκολα, να τα κάνουμε εύκολα», δήλωσε ο Ελληνας υπουργός, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των δυο πλευρών που έγιναν στο τουριστικό θέρετρο της γείτονος, Οχρίδα.
Οι συνομιλίες που έγιναν στη «Βίλα Οχρίδα»,, γνωστή ως «βίλα του Τίτο», διήρκεσαν τρεις ώρες. Να σημειωθεί πως πολύωρες ήταν οι επαφές και τις προηγούμενες φορές, με πλέον χαρακτηριστική μια συνάντηση, οπότε οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, παρόντος του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αντήλλασσαν θέσεις επί τουλάχιστον επτά ώρες. Ο κ. Κοτζιάς μετέβη χθες στην Οχρίδα από τη Σερβία, όπου πραγματοποίησε προχθές επίσημη επίσκεψη, ενώ μετά την ΠΓΔΜ θα ταξίδευε για το Κοσσυφοπέδιο, όπου θα παραμείνει μερικές ώρες προκειμένου να συναντήσει την πολιτική ηγεσία της περιοχής.
Τόσο οι πολύωρες κατ’ ιδίαν επαφές των δυο υπουργών Εξωτερικών όσο και οι πυκνές ανταλλαγές «μηνυμάτων» που στέλνουν οι δυο πλευρές, και ειδικά η ελληνική, τους τελευταίους μήνες, εκτιμάται ότι θα έπρεπε να είχαν αποδώσει σαφέστερα αποτελέσματα. Πόσω μάλλον, εκ μέρους των Σκοπίων, τα οποία, σε αντίθεση με την Αθήνα, αποφεύγουν να διατυπώσουν ξεκάθαρα τις θέσεις τους, ιδιαίτερα ως προς το erga omnes (ισχύς της όποιας νέας ονομασίας τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας) και στην αλλαγή του Συντάγματος.
Από τις χθεσινές συνομιλίες, λοιπόν, μάλλον διεφάνη μια συγκρατημένη αισιοδοξία, παρότι οι δυο πλευρές περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι απλώς ανανεώνουν το ραντεβού τους σε -περιφερειακές, πάντως- συναντήσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, τον Μάιο. «Το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη στην τετραμερή Διασυνοριακή Συνάντηση στις 3-4 Μαΐου, και επίσης ότι θα βρεθούμε στις 11 και 12 Μαΐου στο Σούνιο της Αττικής», είπε ο κ. Κοτζιάς, αν και δεν διευκρίνισε εάν θα υπάρξουν στο ενδιάμεσο άλλες συναντήσεις των δύο. Η πρώτη αφορά συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ και η δεύτερη σύνοδο των χωρών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία) με το ονομαζόμενο «βαλκανικό Βίζεγκραντ» (βαλκανικές χώρες – μέλη της Ε.Ε. – Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία) και τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Το στίγμα της τελευταίας συνάντησης έδωσε ο κ. Κοτζιάς, λέγοντας: «Οσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση. Αλλά είναι και τα πιο δύσκολα. Κάναμε τα θετικά βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα και πάντα ελπίζουμε -και οι δύο μας- να καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα. Τα πιο δύσκολα, να τα κάνουμε εύκολα. Τα προβλήματα, τα μεγάλα, τα βρήκαμε μπροστά μας. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους. Αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος, αφού σημείωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «ειλικρινείς», «χωρίς υπεκφυγές», και «με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες όλων» των πλευρών, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά συζητήθηκε το χρονικό πλαίσιο και για τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν εφόσον προκύψει συμφωνία». Ο ίδιος εξήγησε ότι τώρα «θα ενημερωθούν οι πρωθυπουργοί» των δυο χωρών για τη συνάντηση και ότι «η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται», και τέλος είπε ότι «για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές».
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, τέλος, αφού εξήρε το ρόλο των «διπλωματών, των ειδικών και των καθηγητών των δυο χωρών, οι οποίοι, στο αντικείμενο που έχουν αναλάβει, έχουν κάνει σοβαρές προόδους», επέμεινε στην ανάγκη συνέχισης των επαφών, ρίχνοντας βάρος «στο πολύ σοβαρό, για εμάς, ζήτημα του αλυτρωτισμού», όπως είπε. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο κ. Ντιμιτρόφ, αναφέροντας ότι οι ομάδες εργασίες των δύο χωρών «σχεδόν συμφώνησαν στο κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές».
Facebook Comments