Κρίσιμη συνάντηση, με όρους από το ΔΝΤ, για τη μετά μνημόνιο εποχή
Κρίσιμη συνάντηση, με όρους από το ΔΝΤ, για τη μετά μνημόνιο εποχή
Κρίσιμη συνάντηση, με όρους από το ΔΝΤ, για τη μετά μνημόνιο εποχή
Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί η μετα-μνημονιακή σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ, καθώς η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές πως σχεδιάζει τον πρόωρο τερματισμό της δανειακής σύμβασης με το Ταμείο, η οποία κανονικά λήγει τον Μάρτιο του 2016.
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχτεί μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τους ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις αγορές με χαμηλά επιτόκια δανεισμού (χάρη στον παράγοντα της εμπιστοσύνης) και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αυτοχρηματοδότησης της χώρας.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η σχετική ειδοποιητήρια επιστολή θα σταλεί από τον Αντώνη Σαμαρά στο ΔΝΤ μετά τη δημοσιοποίηση των τεστ αντοχής των συστημικών τραπεζών από την ΕΚΤ, που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Οκτωβρίου.
Στην επιστολή, ο πρωθυπουργός θα σημειώνει επίσης την παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16, που ανέρχονται σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Σε πρόσφατη έκθεσή του, το Ταμείο υπολογίζει τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας σε περίπου 25 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-16, με τα 18 δισ. να αναλογούν στο ερχόμενο έτος.
Όροι από το ΔΝΤ
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», οι εταίροι αποδέχονται κατ αρχάς την ελληνική θέση για έξοδο από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικας, ενώ η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θέτει τρεις όρους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρώτος όρος είναι η Ελλάδα να ολοκληρώσει χωρίς εκπτώσεις την τρέχουσα αξιολόγηση, που περιλαμβάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό.
Δεύτερος όρος είναι να υπάρχει ένα πρόγραμμα προληπτικής στήριξης από τους επίσημους πιστωτές, ώστε η Ελλάδα να είναι διασφαλισμένη απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο.
Τρίτος όρος, το ΔΝΤ θα ζητήσει από τους ευρωπαίους να εγγυηθούν εκ νέου τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Η ισχύουσα συμφωνία ΔΝΤ-Eurogroup, από το Νοέμβριο του 2012, προβλέπει πως οι ευρωπαίοι εταίροι θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προκειμένου να πέσει «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022, εφόσον η Αθήνα πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος. Δεν αποσαφηνίζονται όμως οι συγκεκριμένες κινήσεις ελάφρυνσης του χρέους στις οποίες μπορούν να προβούν οι Ευρωπαίοι.
Η πρόοδος της ελληνικής αξιολόγησης θα συζητηθεί αύριο Δευτέρα και στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, με εκπροσώπους της τρόικα να ενημερώνουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Facebook Comments