Γαλλογερμανικές εξαγγελίες υπέρ της ανάπτυξης
Μήνυμα σύμπνοιας εξέπεμψαν οι υπ. Οικονομικών και Οικονομίας Γαλλίας και Γερμανίας στο Βερολίνο
Μήνυμα σύμπνοιας εξέπεμψαν οι υπ. Οικονομικών και Οικονομίας Γαλλίας και Γερμανίας στο Βερολίνο
Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας των συνομιλιών, οι υπουργοί των δύο χωρών ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να καταθέσουν κοινές προτάσεις με στόχο την αποτροπή περαιτέρω οικονομικής κάμψης στην Ευρώπη.
«Θέλουμε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε μετά τη συνάντηση, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τη σύγκληση του γαλλογερμανικού οικονομικού συμβουλίου την 1η Δεκεμβρίου θα εκπονηθούν κοινές προτάσεις στην κατεύθυνση της τόνωσης των επενδύσεων.
Σχετικοποίηση της γαλλικής «ατζέντας»
Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν σχετικοποίησε την πρόταση την οποία είχε διατυπώσει στο προοίμιο των συνομιλιών και μετέφερε στις «αποσκευές» του στο Βερολίνο, με την οποία καλούσε τη Γερμανία να επενδύσει 50 δισ. ευρώ επιπλέον έως το 2017 προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη. «Δεν ζήτησα ούτε απαίτησα τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν, προσθέτοντας ότι «η Γερμανία έχει περισσότερες δυνατότητες από ό,τι εμείς στο πεδίο των επενδύσεων».
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών με τη σειρά του διέψευσε ότι οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε συμφωνία που προβλέπει περισσότερες περικοπές στη Γαλλία με παράλληλη αύξηση των επενδύσεων στη Γερμανία. «Δεν υπάρχει συμφωνία. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», υπογράμμισε ο Μισέλ Σαπέν. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Γαλλία έχει προβλέψει περικοπές 21 δισ. ευρώ εξαιτίας του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος. «Το κάνουμε επειδή είναι σημαντικό για εμάς», ξεκαθάρισε ο κ. Σαπέν. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν εικασίες ότι Γερμανία και Γαλλία ήθελαν να αποτρέψουν από κοινού μία νομική διαδικασία εναντίον του Παρισιού για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, καθώς η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα πρόκειται να υπερβεί και το 2015 το επιτρεπόμενο όριο του 3%.
Πίστη στο σύμφωνο σταθερότητας
Προειδοποιήσεις για φαινόμενα «διδακτισμού» και υποβάθμισης του εκάστοτε ευρωπαίου εταίρου απηύθυνε ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Όπως δήλωσε, οι επενδύσεις στη Γερμανία αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ της χώρας και ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 20%. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διευκρίνισε ότι η διαφορά αυτή ισοδυναμεί με 50 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη, ποσό για το οποίο είχε κάνει λόγο η γαλλική πλευρά και ανταποκρίνεται και σε σχετικές εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, που διέκρινε υστέρηση της Γερμανίας στις επενδυτικές δαπάνες. Όπως επισήμανε ο κ. Γκάμπριελ, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει κυρίως τις ιδιωτικές επενδύσεις στον επιχειρηματικό κλάδο, αναφέροντας ως παράδειγμα τον τομέα της έρευνας.
Οι πολιτικοί των δύο χωρών τόνισαν ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να τροποποιήσει ή να παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σταθερότητας.
Ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται να οξύνονται περαιτέρω οι διαφορές. Όπως επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), «ακόμη κι αν οι δύο χώρες αποκλίνουν η μία από την άλλη σε οικονομικό επίπεδο, χωρίς τον άξονα Βερολίνο-Παρίσι η Ευρώπη δεν λειτουργεί». Το μήνυμα που προκύπτει από τη συνάντηση είναι ότι οι δύο πλευρές εργάζονται μαζί, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην ακόλουθη δήλωση του Μισέλ Σαπέν: «Δεν επιτρέπεται να λέει ο ένας στον άλλο τι να κάνει: Αυτό δεν λειτούργησε ποτέ».
Facebook Comments