Τα καθοριστικά χθεσινά αποτελέσματα των stress tests για τις κυπριακές τράπεζες διανοίγουν μεγάλες προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα, την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και την πιο δυναμική έξοδο της Κύπρου στις αγορές, δηλώνει ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Οι κυπριακές τράπεζες, μετά τα stress tests μπαίνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην πανευρωπαϊκή τραπεζική ένωση επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και σε θέση να αντιμετωπίσουν ακόμη και τον πιο απόμακρο ακραίο κίνδυνο, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης που μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο.

Χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των stress tests για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ως το πιο καθοριστικό βήμα για τη σταθερότητα του συστήματος και υπέδειξε ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει γίνουν προσγειωμένα, χωρίς πανηγυρισμούς, με σοβαρότητα αλλά με αυτοπεποίθηση για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Τόνισε τη σημασία της εξόδου της χώρας στις αγορές επισημαίνοντας ότι η κίνηση της Κύπρου το περασμένο καλοκαίρι στις αγορές εντασσόταν σε αυτό τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

«Πρόθεση μας είναι ότι την κατάλληλη στιγμή, όταν τα δεδομένα της αγοράς το επιτρέψουν, να επαναλάβουμε αυτή την προσπάθεια».

Υπογράμμισε ότι τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται θα επιτρέψουν στο τραπεζικό σύστημα να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας.

Υπέδειξε ότι αυτό δεν θα πρέπει να μας επιστρέψει στις κακές πρακτικές του παρελθόντος, επισημαίνοντας ότι σήμερα η τραπεζική εποπτεία και σε τοπικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι πιο αυστηρή με τις νέες νομοθεσίες και ρυθμίσεις.

Όφελος για τις τράπεζες οι ξένες επενδυτές

Σημείωσε ότι τόσο στην εποπτική αρχή, όσο και στις τράπεζες υπάρχουν νέες διευθύνσεις.

«Εκείνες οι πρακτικές που ισοδυναμούσαν με λεηλασία των καταθέσεων των συμπολιτών μας και πολλοί υποψιάζονταν αυτή τη λεηλασία, άλλα δεν την άγγιζαν, τα κακώς αυτά έχοντα δεν πρόκειται να επαναληφθούν», παρατήρησε και πρόσθεσε:

«Εγώ θεωρώ ότι όλα τελείωσαν όπως και τα συμφέροντα των κατεστημένων».

Εξέφρασε την άποψη ότι η παρουσία ξένων επενδυτών στις κυπριακές τράπεζες είναι προς όφελος του τραπεζικού συστήματος. «Μακάρι», είπε, να είχαμε και στα προηγούμενα χρόνια ξένους επενδυτές να στελεχώνουν τις διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών».

Επεσήμανε ότι παραμένει ψηλό το επίπεδο δανεισμού από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ανέφερε ότι οι κυπριακές τράπεζες μπορούν τώρα να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην πραγματική οικονομία και να χρηματοδοτούν τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας.

Υπέδειξε ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν ανεξέλεγκτα οι στρόφιγγες του δανεισμού και διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά.

Υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχαν καν κανονισμοί στην ΚΤ για αναδιαρθρώσεις δανείων.

«Οι ίδιες οι τράπεζες», είπε, «δεν γνώριζαν κι ούτε ήταν σε θέση να κάνουν αναδιαρθρώσεις. Σήμερα όλα αυτά έχουν ρυθμιστεί και είναι σε πράξη οι σχετικές οδηγίες της ΚΤ».

Προς μείωση επιτοκίων

Κληθείς να αναφερθεί στην ανάγκη μείωσης των επιτοκίων ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι η μείωση των επιτοκίων αποτελεί ένα άλλο σημαντικό παράγοντα.

«Τον τελευταίο χρόνο», πρόσθεσε, «καταγράφεται πτωτική τάση και σήμερα τα δανειστικά και τα καταθετικά επιτόκια είναι στο πιο χαμηλό σημείο από ποτέ».

«Η θετική αυτή τάση θα πρέπει να συνεχιστεί επειδή παρά την πτώση εξακολουθούν να παραμένουν ψηλά σε σχέση με την ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Συνεπώς είναι κι αυτή μία σημαντική πρόκληση και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε με έμφαση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κρατική στήριξη σε τραπεζικό ίδρυμα μετά την εξέλιξη των stress tests.

«Επιτέλους θα σταματήσουν και οι ανεύθυνες φημολογίες για κούρεμα στο συνεργατισμό είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Αυτά που ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και ότι το κράτος δεν θα έχει τελείωσαν», τόνισε ο υπουργός οικονομικών.

Περιορίζεται το δημόσιο χρέος

Σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η χθεσινή θετική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα μαζί με αυτή της προηγούμενης βδομάδας της αναθεώρησης του μεγέθους του ΑΕΠ, περιορίζουν το δημόσιο χρέος λίγο πιο πάνω από το 100% με πτωτική τάση.

«Το όφελος είναι ξεκάθαρο», τόνισε. «Θα πληρώνουμε πολύ πιο λιγότερους τόκους, θα απελευθερωθούν δημόσιοι πόροι για σκοπούς που είναι πολύ πιο σημαντικοί. Όταν έχεις ένα χρέος διαχειρίσιμο δεν θα επιβαρύνεις την ανάκαμψη της οικονομίας», κατέληξε.

Facebook Comments