Citi: Η μεταμνημονιακή εποπτεία θα παραμείνει υψηλή και σκληρή
Το Eurogroup εξετάζει το καθεστώς στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος
Το Eurogroup εξετάζει το καθεστώς στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος
Το Eurogroup εξετάζει το καθεστώς στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά καθυστερεί ξανά τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει η Citigroup σε νέο της report.
Όπως σημειώνει, η ΕΚΤ πιέζει να ληφθούν αυτόματα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ισχυρά και αξιόπιστα. Η Γερμανία και άλλες χώρες πιέζουν να ληφθούν μέτρα για το χρέος αλλά με πρόσθετους όρους, τους οποίους η Ελλάδα αρνείται. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο, το Eurogroup συμφώνησε με την ελληνική θέση δηλαδή την ολόκληρη του προγράμματος χωρίς πρόσθετη προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει “ενισχυμένη εποπτεία”.
Όπως επισημαίνει η Citi, το μέγεθος της τελικής εκταμίευσης στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος θα συμφωνηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα προσωρινό cash buffer για να διευκολυνθεί η μετάβαση στην πλήρη χρηματοδότηση της Ελλάδας από την αγορά. Η ελάφρυνση του χρέους και η “επόμενη” μέρα της Ελλάδας υπόκεινται στην ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, με τους απεσταλμένους των δανειστών να αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου. Η εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών, η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν τα κύρια μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την τέταρτη αξιολόγηση, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.
Όπως σχολιάζει η Citi, η Ελλάδα θα βγει από το 8ετές έπος των διασώσεων τον Αύγουστο, πιθανότητα χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή. Ωστόσο, η μεταμνημονιακή εποπτεία θα παραμείνει υψηλή και σκληρή. Η αμερικάνικη τράπεζα αμφιβάλλει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εάν δοθούν, θα είναι εμπροσθοβαρή και αυτόματα, ωστόσο η πολιτική δέσμευση ότι θα δοθούν κάποιες παραχωρήσεις στην Ελλάδα, είναι ένα θετικό σήμα.
Σύμφωνα με τη Citi, το μέγεθος της τελευταίας εκταμίευσης (περίπου 15 δισ. ευρώ είναι ακόμη διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης από τον αρχικό φάκελο των 86 δισ. ευρώ) θα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις αγορές, καθώς θα μπορέσει να προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα για τα επόμενα 1 με 2 χρόνια μετά το τέλος του μνημονίου.
Πάντως, όπως προειδοποιεί η Citi, το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να είναι περισσότερο επικεντρωμένο στην αναθέρμανση της οικονομίας παρά στην αύξηση της ελκυστικότητάς της για τις ξένες επενδύσεις, κάτι που μπορεί να επιδράσει αρνητικά και να εξανεμίσει ορισμένα από τα οφέλη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων 8 ετών.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments