Gazprom: Συμμετοχή στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ
Gazprom: Συμμετοχή στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ
Gazprom: Συμμετοχή στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ
Την ώρα που η Gazprom λέει “da” το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, η Ρωσική ηγεσία προσπαθεί να επανατοποθετηθεί στην ενεργειακή σκακιέρα, γεωπολιτικά κι επιχειρηματικά, ώστε να διασφαλίσει το στρατηγικό πλεονέκτημα που την οδήγησε στην επανάκαμψη στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.
Η εποχή, αφότου το υπουργείο Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου μετατράπηκε σε Gazprom, έχει παρέλθει. Έτσι, διαχωρισμός της Gazprom σε δύο εταιρίες, σε μια εταιρεία μεταφοράς-εμπορίας ενεργειακών πόρων και σε μια εξόρυξης, εξετάζεται από τη ρωσική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς στην Ευρώπη στο φόντο του «κυνηγητού» που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Οι νέοι παίκτες που έχουν μπει στο Ρωσικό επιχειρηματικό στίβο, αλλά και η ανάγκη να φανεί ότι η Ρωσία ακολουθεί πιστά τους κανόνες της ανοικτής αγοράς προβληματίζουν το Βλ. Πούτιν. Κι όλα αυτά όταν τόσο οι Αζέροι, οι ΗΠΑ, αλλά και οι άλλοι παραγωγοί φυσικού αερίου (Αν. Αφρική, Κατάρ, Ινδονησία κτλ) ασκούν τιμολογιακές και πολιτικές πιέσεις με αιχμή το μονοπωλιακό χαρακτήρα τηςGazprom και μπαίνουν δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη.
Οι προβληματισμοί του Κρεμλίνου
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου τους τελευταίους δύο μήνες, στους κόλπους της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκαν αρκετές διαβουλεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με θέμα το μέλλον του ρωσικού μονοπωλίου φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρωσία Τώρα, μεταφέροντας πληροφορίες από κρατικούς παράγοντες, οι συζητήσεις έχουν για την ώρα ανεπίσημο χαρακτήρα.
Στις συναντήσεις, εκτός από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέχουν η βοηθός του προέδρου για οικονομικά θέματα (η οποία από το καλοκαίρι αναλαμβάνει τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας) Ελβίρα Ναμπιούλινα, ο πρόεδρος της Rosneft, Ίγκορ Σέτσιν (καταλαμβάνει παράλληλα τη θέση του υπεύθυνου γραμματέα της προεδρικής επιτροπής του Οργανισμού Καυσίμων και Ενέργειας), και ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. Επίσης, στις συζητήσεις παρίστανται εκπρόσωποι του ανεξάρτητου παραγωγού φυσικού αερίου NOVATEK, σημαντικότεροι μέτοχοι του οποίου είναι ο Λεονίντ Μίχελσον (νούμερο 3 στη ρωσική λίστα του Forbes για το 2013) και ο Γκενάντι Τιμτσένκο (νούμερο 9 στη λίστα Forbes).
Το πιο πολυσυζητημένο σενάριο μέχρι τώρα είναι η διαίρεση της Gazprom σε δύο είδη επιχειρήσεων, μεταφοράς και εξόρυξης, με την ίδρυση δύο ανεξάρτητων νομικών προσώπων. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση, αλλά πρόκειται μόνο για εναλλακτικά σενάρια με προοπτική υλοποίησης σε ορίζοντα από 2 έως 5 έτη».
Το αέριο σχιστόλιθου ρίχνει της τιμές LNG
Καταλύτης σε αυτήν τη διαδικασία είναι και η δυναμική είσοδος στην αγορά του αερίου σχιστολίθου. Αναλυτές σημειώνουνοι αλλαγές στι τιμές θα είναι καταλυτικές εν όψει των νέων δεδομένων. Όπως σημειώνει το Ρωσία Τώρα ο Ντάνιελ Έργκιν από τη γνωστή εταιρία Συμβούλων, Cambridge Energy Research Associates, αναφέρει ότι μεσοπρόθεσμα η «επανάσταση του σχιστόλιθου» θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου, στην οποία οι τιμές δεν θα συνδέονται με εκείνες του πετρελαίου. Αυτό θα καταστρέψει τον ακρογωνιαίο λίθο στον οποίο στηρίζονται οι θέσεις της Gazprom, δηλαδή στη σύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με αυτές του πετρελαίου.
Ο ρόλος Rosneft και NOVATEK
Πάντως, οι αλλαγές στο μέλλον της Gazprom διαφαίνονται, όχι μόνο λόγω των εξωτερικών, αλλά και των εσωτερικών παραγόντων, καθώς εμφανίστηκαν στην αγορά ορισμένες μεγάλες εταιρίες όπως οι Rosneft και NOVATEK. Οι προσπάθειες των δυο τους άλλωστε, έθεσαν αντικειμενικά το ζήτημα της αφαίρεσης από την Gazprom του μονοπωλίου στην εξαγωγή φυσικού αερίου. Η σχετική απόφαση άρσης του εξαγωγικού μονοπωλίου της Gazprom θα ληφθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει στις ρωσικές εταιρίες να εξάγουν υγροποιημένο αέριο. Βέβαια, η άδεια αυτή πιθανότατα θα αφορά μόνο τις ασιατικές αγορές, και όχι την Ευρώπη, την οποία «ελέγχει» η Gazprom.
Οι Rosneft και NOVATEK επίσης, ενδιαφέρονται μελλοντικά να αποκτήσουν πρόσβαση στους σημαντικούς αγωγούς. Επομένως, η διαίρεση της Gazprom σε δυο εταιρίες θα είναι προς το συμφέρον τους
Συμμετοχή στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ρωσικής εταιρείας Γκαζπρόμ αποφάσισε, σε ειδική συνεδρίαση, την οριστική συμμετοχή της εταιρείας στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του 100% της ΔΕΠΑ, αναφέρεται στην επίσημη σημερινή ανακοίνωση του Ομίλου Γκαζπρόμ.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο ρωσικός Όμιλος δεν προτίθεται να διεκδικήσει τη θυγατρική της ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ενώ σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ, θα συμμετέχει η θυγατρική του Ομίλου, GAZPROM FINANCE.
Facebook Comments