GS: Αποφεύγουν την ανακεφαλαιοποίηση οι ελληνικές τράπεζες

5 λεπτά ανάγνωση
7 Μαΐου 2018

Σύμφωνα με την G.S. η αυστηρότητα των stress tests αυξάνεται, ωστόσο δεν αρκεί για να προκαλέσει κεφαλαιακό έλλειμμα στις ελληνικές τράπεζες. Το δυσμενές σενάριο οδηγεί σε “χτύπημα” της τάξης του 8,9% στους δείκτες CT1 (ή 15,5 δισ. ευρώ) αλλά αφήνει όλες τις τράπεζες σε ένα επίπεδο άνω του 5,5%. Αυτή αποτελεί μία μεγαλύτερη μείωση στα κεφάλαια από ότι το 2015 (-7,8%) παρά τις ηπιότερες μακροοικονομικές υποθέσεις,  εν μέρει λόγω της προσέγγισης των tests μέσω ενός στατικού ισολογισμού και του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9. Τα αποτελέσματα καταγράφουν μείωση μεγαλύτερη του 70% στα προ προβλέψεων έσοδα  (PPI) και υπερδιπλάσια αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια  (LLPs) έναντι της πρόβλεψης της G.S, με τα εγχώρια  NPEs (2020: 112 δισ. ευρώ), να διαμορφώνονται πάνω από τους στόχους του SSM (2019: 62 δισ. υρώ).

Τα αποτελέσματα ποικίλλουν μεταξύ των τραπεζών, ενώ η Πειραιώς έχει τον χαμηλότερο (5,9%) και η Alpha Bank τον υψηλότερο (9,7%) μεταβατικό δείκτη CT1 στο δυσμενές σενάριο. Οι διαφορές εξηγούνται σε μεγάλο βαθμό από την υφιστάμενη κεφαλαιοποίηση, με την Εθνική Τράπεζα να είναι η μόνη τράπεζα με εμφανώς υψηλότερη επίπτωση (-9,6%). Οι δράσεις στο μέτωπο των κεφαλαίων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ή ολοκληρώθηκαν το 2018, αποκλείστηκαν από τα αποτελέσματα.

Η Goldman Sachs αναμένει σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζών λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης και της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού. Μετά τα stress tests, η εκκαθάριση των ισολογισμών και οι προοπτικές της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος του ESM θα παραμείνουν στο προσκήνιο. Τα NPEs στην Ελλάδα (περίπου 100 δισ. ευρώ) αντιπροσωπεύουν το 50% των δανείων και άνω του 60% του ΑΕΠ με τον SSM να στοχεύει σε πτώση κατά 30 δισ. ευρώ έως το 2019. Η πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και οι πωλήσεις NPLs είναι ενθαρρυντικά στοιχεία, αλλά η επιτυχία στηρίζεται σε ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό και πολιτικό σκηνικό.

Ελευθερία Κούρταλη

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κόστος Τσίπρα στο τραπεζικό σύστημα

Τον Ιανουάριο του 2015, οι ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου τον μηχανισμό

Goldman Sachs: 30% πιθανότητα ύφεσης – Προειδοποίηση για την παγκόσμια οικονομία

Αυξημένες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εκφράζει η Goldman Sachs.

Goldman Sachs: Ενεργειακό σοκ «φρενάρει» την Ευρωζώνη – Πιέσεις σε ανάπτυξη και νέα άνοδος επιτοκίων

Σε τροχιά επιβράδυνσης εισέρχεται η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη νέα