Τι πραγματικά επιδιώκουν οι Βρυξέλλες όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ; Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει σε βάθος έρευνα για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar, περίπου ένα χρόνο μετά τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και της αζέρικης πλευράς για την πώλησή και 17 μήνες από τότε που τελείωσε ο διαγωνισμός (!) δεν προσθέτει μόνον ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ των καθυστερήσεων, αλλά γεννά και πολλά ερωτήματα για το αν κάποτε θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

H γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. διέταξε την σε βάθος έρευνα γιατί «ανησυχεί μήπως η εταιρεία υπό την ιδιοκτησία της Socar (της κρατικής εταιρείας παραγωγής αερίου του Αζερμπαϊτζάν) μειώσει τον ανταγωνισμό στη χονδρική αγορά, παρακωλύοντας την πρόσβαση στο δίκτυο τρίτων, ανταγωνιστών της μητρικής Socar», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η «φάση ΙΙ», όπως αποκαλείται η νέα έρευνα, έχει προθεσμία ολοκλήρωσης 90 εργάσιμων ημερών, ως τα τέλη Μαρτίου του 2015. Η απόφαση της Επιτροπής ήταν έτοιμη εδώ και καιρό, αναφέρουν έγκυρες πηγές, Ανακοινώθηκε ωστόσο την περασμένη Τετάρτη, δύο μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της «νέας» Κομισιόν, με επικεφαλής στο χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού τη Δανέζα Επίτροπο Margrethe Vestager.

«Θέλει πράγματι η Ευρώπη να βρει εναλλακτικό προμηθευτή αερίου, όπως ισχυρίζεται;», «είναι πράγματι ειλικρινείς οι Ευρωπαίοι πολιτικοί;», ήταν κάποιοι από τους τίτλους αζέρικων εφημερίδων.

Αλλαγή πολιτικής;
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 21 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου Μάρτιν Σουλτζ ανακοίνωσε ότι θα στείλει εκπροσώπους όλων των πολιτικών ομάδων στο Μπακού για να στηρίξουν τη Leyla Yunus στον αγώνα της για δημοκρατία και ελευθερία στη χώρα. Μήπως η πολιτική στάση των Βρυξελλών απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν έχει αλλάξει, αναρωτιούνται Ευρωπαίοι αναλυτές. Η Αθήνα και η Socar κρατούν προς το παρόν χαμηλούς τόνους και δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν με την Επιτροπή στη νέα έρευνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015 μπορεί να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Όμως τα 400 εκατ. ευρώ που είναι τα έσοδα από την πώληση του 66% των μετοχών, πρέπει να τα ξεχάσουν οι δύο μέτοχοι, η κυβέρνηση και τα ΕΛΠΕ, για φέτος? ίσως και για το 2015 για τους πιο απαισιόδοξους.

Το καλό σενάριο βλέπει πίσω από τη νέα καθυστέρηση τη δικαιολογημένη για πολλούς βούληση της νέας Επιτροπής να διερευνήσει την εξαγορά και υπενθυμίζει ότι ανάλογες διαδικασίες έχουν τηρηθεί σε όλες τις μεγάλες μεταβιβάσεις εταιρειών, ελληνικών και ξένων. Υπογραμμίζει δε τις ομοιότητες μεταξύ Socar και Gazprom και οι δύο καθετοποιημένοι όμιλοι, με παραγωγή και δίκτυα στον χώρο της ενέργειας. «Η περίπτωση ΔΕΣΦΑ – Socar λειτουργεί σαν πιλότος για την Gazprom, η οποία έχει διαμηνύσει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα προσφύγει κατά της Ε.Ε. αν αντιληφθεί διαφορετική μεταχείριση των Αζέρων», δήλωνε ένας αναλυτής, υπογραμμίζοντας την «ψυχροπολεμική» στάση των Βρυξελλών απέναντι στον ρωσικό όμιλο.

Υπάρχει όμως και το απαισιόδοξο σενάριο. Αυτό που μιλά για λόμπι στην Ευρώπη που δεν θέλουν εταιρείες τρίτων χωρών στις βασικές ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές. Που ένιωσαν ότι απειλούνται από την είσοδο των Αζέρων στην ελληνική αγορά, καθώς θα μπορούσε να μεταβάλει τα δεδομένα και τις σφαίρες επιρροής σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη. Η Socar είναι βασικός μέτοχος στον αγωγό ΤΑΡ και ο εναλλακτικός προμηθευτής αέριου στον λεγόμενο «ΝΑ Διάδρομο». Ο κίνδυνος της ματαίωσης της πώλησης είναι πλέον ορατός.

Facebook Comments