Αυτό που πραγματικά καθορίζει τις διαπραγματεύσεις
Η Ελλάδα είναι ένα πολιτικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη και όχι ένα οικονομικό
Η Ελλάδα είναι ένα πολιτικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη και όχι ένα οικονομικό
«Το πολιτικό πανόραμα της Ισπανίας έχει εισέλθει σε μια νέα φάση», έγραψε η κεντροδεξιά εφημερίδα El Mundo στο κύριο άρθρο της μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής, ενώ η κεντροαριστερή El Pais τόνισε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής χάραξαν μία «βαθιά αλλαγή».
Οι Ισπανοί το βράδυ της Κυριακής άνοιξαν στους «αγανακτισμένους» τις πόρτες της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις οποίες το κόμμα Podemos επιβεβαίωσε συνολικά την τρίτη θέση του, ενώ το κυβερνών ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι, αν και ήρθε πρώτο, σημείωσε ίσως το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1991 σε πανεθνικές δημοτικές εκλογές.
Εν όψει των γενικών εκλογών του Νοεμβρίου, υπάρχουν εδώ και καιρό φόβοι ότι η χώρα – που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης – θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ριζική στροφή προς τα αριστερά, παρόμοια με εκείνη στην Ελλάδα.
«Ο Ισπανός πρωθυπουργός νόμιζε ότι θα μπορούσε να μοιάσει στον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες, κέρδισε μια σημαντική νίκη για τη βρετανική Δεξιά», έγραψε ο ΕL Mundo. «Αλλά αντ αυτού, οδεύει να μοιάσει με τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά».
Ο Ραχόι, όπως είχε κάνει και ο κ Σαμαράς, έχει ακολουθήσει μια πολιτική λιτότητας για να προσπαθήσει να αναζωογονήσει την ετοιμοθάνατη ισπανική οικονομία. Και φαίνεται πως λειτουργεί: H ισπανική οικονομία ανακάμπτει και η ανεργία τον Ιανουάριο κατέγραψε την πιο απότομη πτώση από τότε που η χώρα υιοθέτησε το ευρώ, το 1999.
Αλλά, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής.
Οι πιστωτές της Ελλάδας λοιπόν, δεν μπορούν να αγνοήσουν την Ισπανία. Και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Ελλάδα είναι καθοριστικής σημασίας για το τι θα επακολουθήσει στην Ευρωζώνη.
Η ουσία λοιπόν ξεπερνά το Grexit, το Graccident, τους ελέγχους κεφαλαίων και τα παράλληλα νομίσματα.
Η ουσία είναι τι μήνυμα θα στείλουν οι «μεγάλοι» της Ευρωζώνης, στις υπόλοιπες χώρες του μπλοκ. Η ουσία είναι το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργεί η Ελλάδα και όχι το οικονομικό.
Όπως σημειώνει και ο Αλεν Ματίχ στην Wall Street Journal, εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει έναν ευνοϊκό γι αυτήν συμβιβασμό με τους πιστωτές, η πίεση είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί στην Ισπανία και σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης που επλήγησαν βαθύτερα από την κρίση.
Αυτό βάζει του ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας σε δύσκολη θέση.
Αν αποτύχουν να δώσουν αρκετό «έδαφος», η Ελλάδα θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της, θα χρεοκοπήσει.
Αλλά αν δώσουν πάρα πολύ έδαφος, τότε στέλνουν ένα επικίνδυνο μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες του ευρώ.
Εάν για παράδειγμα δεχθούν μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τότε είναι απίθανο να κάνουν το αντίστοιχο με το ισπανικό ή το ιταλικό χρέος, καθώς δεν θα μπορούν να απορροφηθούν νέες ζημιές.
Το να προσφέρουν μια (νέα) ελληνική διάσωση δημιουργεί λοιπόν ένα επικίνδυνο προηγούμενο στην ευρωζώνη, ενθαρρύνοντας και ενδυναμώνοντας τα κόμματα τύπου- ΣΥΡΙΖΑ.
Και όπως έχει γράψει και ο Πολ Μέισον στο blog του: «Εάν η Ελλάδα είναι μία μικρή δυσκολία για την ΕΕ, κοστίζοντας ένα μικρό μέρος της στήριξης που απολαμβάνει και εντός των τειχών της η Μέρκελ, ωστόσο, εάν η Αριστερά κερδίσει στην Ισπανία, τότε αυτό θα είναι μια επανάσταση.
Αυτή θα είναι και η δεύτερη πράξη του δράματος που ξεκίνησε στην Ελλάδα. Η τρίτη και τελευταία πράξη θα έρθει λίγο αργότερα, στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017, με τη νίκη της Μαρίν Λε Πεν».
Facebook Comments