WSJ: Ήρθε η ώρα η Ευρωζώνη να προσφέρει στην Ελλάδα την πολιτική λύση που διεκδικεί
Σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχει επιδοθεί εδώ και τέσσερις μήνες η ελληνική κυβέρνηση
Σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχει επιδοθεί εδώ και τέσσερις μήνες η ελληνική κυβέρνηση
Πλέον έφτασε η ώρα για την Ευρωζώνη να προσφέρει στην Ελλάδα αυτή την πολιτική λύση που διεκδικεί.
Όπως τονίζει ο Nixon, μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονταν απρόθυμοι να δοθούν ολοκληρωτικά στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, επιχειρώντας να κρυφτούν πίσω από τους θεσμούς, τη νέα έννοια που εισήγαγε η Ελλάδα για να αντικαταστήσει τον μισητό όρο τρόικα.
Οι κινήσεις αυτές των Ευρωπαίων ηγετών επιβεβαιώνουν, ωστόσο, μια πρακτική αλλά και νομική πραγματικότητα: Οι εκλεγμένοι πολιτικοί δεν έχουν την ικανότητα να διαπραγματευθούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτεί ένα πακέτο διάσωσης.
Ταυτόχρονα όμως έρχεται στο προσκήνιο και μια πολιτική πραγματικότητα: Κανείς δεν επιθυμούσε να λάβει ρόλο κριτή απέναντι στις προσπάθειες ενός κράτους – μέλους της Ευρωζώνης, αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού αυτού του κράτους – μέλους.
Οι πολιτικοί επιθυμούσαν να βρίσκονται ένα βήμα πιο πίσω, παρέχοντας χρόνο σε μια άπειρη κυβέρνηση, προκειμένου εκείνη να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της.
Μια ακόμη πραγματικότητα είναι και η εξής: Μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγήσει πουθενά.
Παρά τις εντεινόμενες διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά πως η συμφωνία έρχεται, οι Ευρωπαίοι επιμένουν να μιλούν για χάσμα.Κανείς δεν θεωρεί πιθανή μια συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιδρά σθεναρά στις πιέσεις για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θίγουν τα ευαίσθητα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών. Όμως οι Ευρωπαίοι επιμένουν να αξιώνουν τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις.
Ποια είναι η αλήθεια;
Ότι παρά τις εξαγγελίες περί πάταξης της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει, στην πραγματικότητα, επιδείξει περιορισμένη βούληση για μεταρρυθμίσεις κατά τους τέσσερις μήνες της διακυβέρνησής της.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει προτάσεις για το πως θα μετασχηματιστεί η ελληνική οικονομία σε μια εκσυγχρονισμένη, λειτουργική και υγιής οικονομία.
Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος είναι πραγματικά τεράστιος.
Αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λέει την αλήθεια όταν δηλώνει ότι χωρίς συμφωνία δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, στις 5 Ιουνίου, τονίζει ο Nixon.
Για να αποφευχθεί η καταστροφή, ήρθε η ώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν την ευθύνη, την πολιτική ευθύνη της κατάστασης.
Όλο αυτό το καθεστώς απροθυμίας μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την ελληνική κρίση.
Για όλους αυτούς τους λόγους, πιθανότατα ήρθε η ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο προς την Αθήνα: Ή δέχεστε ή απορρίπτετε συγκεκριμένη συμφωνία με σαφή και συγκεκριμένη προθεσμία.
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια κίνηση που ενέχει μεγάλο ρίσκο. Αλλά ο κίνδυνος να υπάρξει ατύχημα είναι το ίδιο μεγάλος, όπως σημειώνει.
Επιπλέον, ένα τελεσίγραφο θα μετέθετε καθαρά στους ώμους της Ελλάδας το βάρος της απόφασης – και της ευθύνης – για το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την Ευρωζώνη.
Facebook Comments