Εν μέσω έντονων διεργασιών με στόχο την άμεση συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει την Τετάρτη προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της Αθήνας για περαιτέρω άνοιγμα της ρευστότητας του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA).

Η επέκταση του ορίου του ELA αποτελεί για τους τραπεζίτες το εύκολο κομμάτι της συνεδρίασης καθώς εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν θα αποφύγει να δώσει παραπάνω ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά «χωρίς υπερβολές όσον αφορά το ύψος του ποσού».

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανταποκριθεί και πάλι με εξαιρετική φειδώ στο αίτημα των ελληνικών τραπεζών για περαιτέρω ρευστότητα από τον ELA, αλλά και να αναβάλει εκ νέου την απόφαση για αύξηση του haircut στα collaterals.

Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν πως πράγματι οι εκροές από την προηγούμενη Τρίτη εντάθηκαν, ωστόσο το μαξιλάρι της ρευστότητας που έχει απομείνει στον ELA δεν εξαντλήθηκε καθώς στο σύστημα εισέρευσε φρέσκο χρήμα από την πληρωμή μισθών (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) και συντάξεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι χθες οι εκροές κινήθηκαν στην περιοχή των 300 εκατ. ευρώ, ποσό που πλέον χαρακτηρίζει τις ήρεμες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο του ELA έχει φθάσει τα 80,7 δισ. ευρώ με την ΕΚΤ στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της να αποφασίζει άνοιγμα της ρευστότητας κατά 200 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Πρόκειται για μικρά ποσά, τα οποία καταδεικνύουν την πίεση που ασκεί η Κεντρική Τράπεζα του ευρώ προς πάσα κατεύθυνση με στόχο την υπενθύμιση ότι ο χρόνος τελειώνει και είναι επιτακτική η ανάγκη σύναψης συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της.

Ο μεγάλος φόβος αφορά στην συζήτηση που έρχεται και επανέρχεται στις τελευταίες συνεδριάσεις της ΕΚΤ για την ανάγκη αύξησης του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

Όσο πιέζει ο χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο “πέλεκυς” του haircut, και μάλιστα σε επιπλέον ποσοστό 20%, έρχεται σε απόσταση αναπνοής από τα ενέχυρα των τραπεζών.

Με το υφιστάμενο haircut της ΕΚΤ, το οποίο κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 25% και 30% επί της ονομαστικής αξίας των ενεχύρων που καταθέτουν οι τράπεζες, οι τελευταίες έχουν “μαξιλάρια” ρευστότητας για περαιτέρω χρήση του ELA περί τα 42 δισ. ευρώ.

Facebook Comments