WSJ: Η Ελλάδα είναι στην άκρη του γκρεμού
WSJ: Η Ελλάδα είναι στην άκρη του γκρεμού
WSJ: Η Ελλάδα είναι στην άκρη του γκρεμού
Η πιο απερίφραστη δήλωση πιστωτή προς την Ελλάδα ήρθε από το στόμα του ΔΝΤ που απάντησε σε όλους τους τόνους πως αποχωρεί από τη διαπραγμάτευση, καθώς η γέφυρα δεν φαίνεται να μπορεί να χτιστεί.
Η Wall Street Journal σημειώνει πως πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού και ετοιμάζεται να πέσει. Ειδικά μετά από αυτή την ανυπόμονη δήλωση αποχώρησης του Ταμείου θα πρέπει να καταλάβει (η Ελλάδα) ότι δεν πρόκειται να λαβει άλλη προσφορά. Σίγουρα, όχι καλύτερη από αυτή που έχει ήδη στα χέρια της.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο γνώμης της αμερικανικής εφημερίδας, αυτή η εξέλιξη σίγουρα σοκάρει τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια να τροποποιήσει τις προτάσεις που παρασκεύασαν οι πιστωτές ή, σε μια άλλη εκδοχή, να λάβει μια παράταση εννέα μηνών στο υπάρχον πρόγραμμα.
Φαίνεται, όμως, πως ενώ οι πιστωτές χαλάρωσαν κάπως τα αιτήματά τους ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα και μέρος των δημοσιονομικών στόχων, δεν επιθυμούν να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω ως προς τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό – κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αγγίξει.
Γιατί οι συντάξεις
Το άρθρο αναφέρει πως δεν είναι τυχαία η εμμονή των θεσμών στις συντάξεις, καθώς μαζί με τους μισθούς ευθύνονται για το 80% των δημόσιων δαπανών, ενώ το 16% του ΑΕΠ της Ελλάδας έχει άμεση σχέση με τις συντάξεις (το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη). Οι δανειστές σημειώνουν πως χωρίς μεταρρυθμίσεις, οι δαπάνες θα φτάσουν στο 24% του ΑΕΠ μέχρι το 2050. Επομένως, κανένα σοβαρό πρόγραμμα δημοσιονομικής ισορροπίας δεν γίνεται να αγνοήσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Επιπλέον, τα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα -αντιτείνουν εκ νέου οι πιστωτές- είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα οι άνδρες βγαίνουν σε σύνταξη στην ηλικία των 61,9 (κατά μέσο) και οι γυναίκες στα 60,3 – όταν στον ΟΟΣΑ οι άνδες βγαίνουν στα 64,2 και οι γυναίκες στα 63,1.
Η Αθήνα καθυστερεί
Μέσα σε όλα, η Αθήνα καθυστερεί επίσης να αναθεωρήσει τα λεγόμενα «ανθυγιεινά επαγγέλματα» – μια κατηγορία στην οποία συνωθούνται επαγγέλματα όπως αυτό του κομμωτή, του αρτοποιού, του ανθρακωρύχου και των εργατών στη χαλυβουργία. Αντ αυτού, αναφέρει το άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να αυξήσει τις συντάξεις σε ορισμένους συνταξιούχους και αντιστέκονται σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις λέγοντας πως οι περικοπές κοντά στο 50% θα προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση.
«Το θέμα είναι ότι δεν προσφέρει και ιδέες για την εξεύρεση των χρημάτων για να κάνει αυτές τις γενναιόδωρες παροχές. Δεν μπορεί να θεωρηθεί σχέδιο η απαίτηση να πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι για να καλυφθεί το κενό. Οι βαθύτερες περικοπές στις συντάξεις και ο εξουθενωτικός πληθωρισμός θα είναι το αποτέλεσμα για την Ελλάδα αν φύγει από την Ευρωζώνη, καθώς δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά της από τις αγορές», αναφέρει το άρθρο.
Και συνεχίζει ως εξής: « Η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών -σε αυτό το σημείο- είναι τόσο έντονη που είναι απίθανο να γίνει κάτι διαφορετικό, ακόμη και αν δοθεί περισσότερος χρόνος. Στην καλύτερη περίπτωση, μια καθυστέρηση θα άφηνε χρόνο για κάποιο πολιτικό ατύχημα που οδηγούσε σε εκλογές και θα έφερνε στην εξουσία μια πιο λογική κυβέρνηση. Αλλά, εν τω μεταξύ, η Ελλάδα, η Ευρωζώνη και οι επενδυτές θα έπρεπε να διαχειριστεί τα επίχειρα από την παρατεταμένη αβεβαιότητα.
»Μια ελληνική χρεοκοπία και μια πιθανή έξοδος από το ευρώ θα ήταν μια καταστροφή για τους Έλληνες και πιθανόν να έχει κόστος για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Όμως, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, στις πρόσφατες εκλογές ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα που τάσσονται κατά των μεταρρυθμίσεων. Αν οι Έλληνες δεν θέλουν να μεταρρυθμιστούν, τότε οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εγγυηθούν την άρνησή τους».
Facebook Comments