ΕΚΤ: Τέλος ο ΕLA αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα
ΕΚΤ: Τέλος ο ΕLA αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα
ΕΚΤ: Τέλος ο ΕLA αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα
Το σίγουρο είναι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει χρήματα έκτακτης ανάγκης προς την Ελλάδα μέχρι το τέλος του μήνα. Όμως, αν στη συνέχεια οι συνθήκες αλλάξουν και κηρύξει χρεοκοπία, τότε αυτή η βοήθεια θα πάψει να υφίσταται.
Όπως αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Reuters, «όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις και υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία θα ήταν τρελό να διακόψει η ΕΚΤ τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Αν, όμως, η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε πολλά πράγματα θα αλλάξουν. Θα ήταν τρομερά δύσκολο για την ΕΚΤ να χρηματοδοτεί μια χώρα βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης».
Αυτή τη στιγμή, με το χάος των διαπραγματεύσεων να είναι κάτι παραπάνω από προφανές, η ΕΚΤ είναι αυτή που κρατάει εν ζωή τις ελληνικές τράπεζες και κατά συνέπεια την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, στο τέλος του μήνα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, από τη στιγμή που αποφάσισε να ομαδοποιήσει τις δόσεις του Ιουνίου.
«Η διάθεση δεν σκοτεινιάζει μόνο μεταξύ των πολιτικών ηγετών της Ευρωζώνης, αλλά και μεταξύ των ιθυνόντων της ΕΚΤ, καθώς μέχρι τώρα έχουν εγκρίνει 83 δισεκατομμύρια ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα σημειώνουν πως οι κεντρικοί τραπεζίτες προτίθενται να διακόψουν τον ELA σε περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία», αναφέρει το πρακτορείο.
Σύμφωνα με την άποψη ενός άλλου ανθρώπου που γνωρίζει το θέμα, «ο περιορισμός του ELA και η επιβολή ελέγχων κεφαλαίου είναι θέμα χρόνου». Ο ίδιος σημείωσε, δε, πως η καθοριστική στιγμή θα είναι όταν η ελληνική κυβέρνηση κηρύξει χρεοκοπία. Το άμεσο αποτέλεσμα, αναφέρει το άρθρο, θα είναι να στερέψουν τα ταμεία των τραπεζών και να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων για να αποφευχθεί ένα bank run.
Βέβαια, ο Μάριο Ντράγκι εδώ και καιρό πιέζεται από τραπεζίτες να αυξήσει το κούρεμα προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και πάλι άνθρωπος που γνωρίζει τι διαμείβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες της Φρανκφούρτης αναφέρει πως οι αντιδράσεις, επί του παρόντος, είναι σιωπηλές. Άπαντες στην ΕΚΤ θέλουν να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία στην Αθήνα να προχωρήσει σε μια συμφωνία.
Η καθοριστική στιγμή για να αλλάξει η τακτική της ΕΚΤ για το colleteral προς τις ελληνικές τράπεζες και τη χρηματοδότησή τους θα είναι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Ιουλίου (3,5 δισεκατομμύρια ευρώ). Σημειωτέον πως η επόμενη πληρωμή προς την ΕΚΤ θα είναι τον Αύγουστο (3,2 δισεκατομμύρια ευρώ).
Όπως αναφέρει το Reuters, αρκετοί μέσα στην ΕΚΤ έχουν παγώσει τις κινήσεις τους περιμένοντας να δουν τι θα κάνει η Ελλάδα. «Η αίσθηση είναι ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαζόταν να κάνουμε και τώρα εξαρτάται από τους Έλληνες τι θα πράξουν», αναφέρει ένας κεντρικός τραπεζίτης.
Ο Μαρσέλ Φράζερ, του γερμανικού Ιστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, αναφέρει με τη σειρά του: «Υπάρχει η άποψη στο Βερολίνο πως αν γίνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, τότε η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη που θα ζητήσει κάτι ανάλογο. Αν φτάσουμε σε ένα Grexit, τότε η γερμανική κυβέρνηση θα το αποδεχθεί».
Facebook Comments