Ανησυχία για παγκόσμια επέκταση της ελληνικής κρίσης

5 λεπτά ανάγνωση
15 Ιουνίου 2015

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχουν οδηγήσει και πάλι τους επενδυτές να στραφούν σε ομόλογα με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, περιλαμβανόμενων των αμερικανικών, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

Το πρόβλημα όμως είναι το εξής: Όσο περισσότερο οι επενδυτές στρέφονται στις πιο ασφαλείς επενδύσεις σε αμερικανικό χρέος, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται για την αμερικανική Federal Reserve να απομακρυνθεί από την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων χωρίς να προκαλέσει διασπαστική μεταβλητότητα στην αγορά, κάτι που δεν επιθυμεί να κάνει, αναφέρει το πρακτορείο.

Ακόμα και αν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου φαίνεται να αναπτύσσεται σταθερά για να διαχειριστεί μια νέα νομισματική πολιτική, μια έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να καταστρέψει το σχέδιο της Fed για την αύξηση των επιτοκίων.

“Οι άνθρωποι ανησυχούν πως ότι συμβαίνει στην Ελλάδα θα περάσει στις ΗΠΑ”, με το κόστος δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης να υποχωρεί λόγω της παγκόσμιας στροφής στην ποιότητα, σημειώνει στο πρακτορείο ο Ντρου Μάτους, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Securities LLC στη Νέα Υόρκη. “Σίγουρα η Fed φαίνεται να εστιάζει περισσότερο σε παγκόσμια γεγονότα σε σύγκριση με το παρελθόν”.

Ο Μάτους εκτιμά ότι η Fed θα στρώσει τον δρόμο για μια αύξηση (των επιτοκίων) το Σεπτέμβριο, στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής αυτή την εβδομάδα, καθώς μεσολαβεί αρκετός χρόνος μέχρι τότε και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θέλουν να το αποκλείσουν σαν επιλογή.

Φυσικά, εάν συνεχιστεί το ελληνικό έπος, ενδεχομένως να είναι ένα ακόμα πιο μακρύ και επώδυνο καλοκαίρι διαβουλεύσεων, ανεξάρτητα από τα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

UBS: Το εντυπωσιακό comeback των ελληνικών ομολόγων

Από «παράδειγμα προς αποφυγή» στις διεθνείς αγορές χρέους, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα ή «ευελιξία» για επενδύσεις;

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει επανέλθει δυναμικά

Focus: Η Γερμανία μπορεί να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας

Να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας, καλεί το περιοδικό