Tο έκτακτο EuroWorking Group, το έκτακτο Eurogroup και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής κατέληξαν στο ότι… χρόνος υπάρχει. Μέχρι τις επόμενες «έκτακτες» συνεδριάσεις. Η γνωστή τακτική της ΕΕ που κλωτσάει το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο, χτύπησε ξανά.

Μπορεί η Αθήνα να έστειλε δύο ανεπαρκείς – προφανώς- προτάσεις μέσα σε λίγες ώρες, και μπορεί οι θεσμοί και  οι υπουργοί των Οικονομικών όντως να μην πρόλαβαν να τις αξιολογήσουν και να καταλήξουν σε ένα νέο τελεσίγραφο ή σε «λευκό καπνό» για συμφωνία, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως αν κανείς παρακολουθούσε χθες τα τεκταινόμενα, σίγουρα θα… κουνούσε το κεφάλι του. 

Οι δηλώσεις τις περασμένης εβδομάδας από υπουργούς, πρωθυπουργούς και διεθνείς οίκους, ότι είναι πανέτοιμοι για τοGrexit, ότι χωρίς συμφωνία τη Δευτέρα κλείνουν οι τράπεζες, μπαίνουν capital controls, η Ελλάδα χρεοκοπεί και την Τρίτη ξημερώνει το χάος, έστω και αν έγιναν για να ασκηθεί πίεση προς την ελληνική πλευρά να κλείσει την συμφωνία «χθες», αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά πως «εκεί» έξω παίζεται ένα πολύ άσχημο παιχνίδι.

Οι δηλώσεις διαφόρων ΥΠΟΙΚ περί του ποιος τελικά θα πληρώσει για τα ταξίδια που έχουν κάνει για τα αλλεπάλληλα Eurogroup για την Ελλάδα ( Αυστριακός) ή περί των… μιλίων που έχουν σπαταλήσει για να παραβρεθούν στις διάφορες συναντήσεις για την Ελλάδα ( Φιλανδός ΥΠΟΙΚ), συγγνώμη κιόλας, αλλά είναι κατάπτυστες, όπως και αν έχουν τα πράγματα. Γιατί μιλούν προφανώς όχι απλά για το αύριο μιας χώρας και των ανθρώπων της, αλλά και για το αύριο το ίδιου του ευρώ. Και όπως έχουμε τονίσει ξανά από αυτήν εδώ την στήλη, οι αντιδράσεις των αγορών στα θετικά ή τα αρνητικά νέα για την Ελλάδα, κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστη ( και θωρακισμένη )αποδεικνύουν ότι είναι η ευρωζώνη  – αλλά και η ΕΕ – από τις εξελίξεις γύρω από το «ελληνικό δράμα». 

Όπως κατάπτυστα είναι και τα διαπραγματευτικά-πολιτικά παιχνίδια που παίζει η Γερμανία, ή μάλλον ο κ. Σόιμπλε. Στην… βάρδιά του ο Βόλφγκανγκ, όποτε μιλάει, εμφανίζεται σκληρός και… Grexitάς και βάζει σε κάθε ευκαιρία τρικλοποδιά στις διαπραγματεύσεις, ενώ στην βάρδιά της η Μέρκελ παρουσιάζει μία άλλη Γερμανία η οποία δεν επιθυμεί να ρισκάρει την διάλυση της ευρωζώνης. 

Και ενώ τα διάφορα games συνεχίζονται– είτε λέγονται game of chicken για το ποιος θα κάνει πίσω πρώτος, είτε λέγονταιblame game για το ποιος φταίει που δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία – η ουσία είναι πως χθες η ελληνική πλευρά… ελίχθηκε.

Πρώτον: Οι ελληνικές τράπεζες δεν έκλεισαν αλλά συνεχίζουν να (βαρια)ανασαίνουν μέσω  ELA ( σίγουρα τα πράγματα είναι στο όριο της ασφυξίας και σίγουρα ο ακριβός ELA δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να πανηγυρίζει κανείς, ωστόσο τα μαύρα σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν. Θυμίζω τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και το μπαράζ των εκθέσεων των διεθνών οίκων την περασμένη εβδομάδα αλλά και το ΣΚ που έλεγαν πως αν δεν υπάρχει συμφωνία την Δευτέρα, τότε θα επιβληθούν capital controls ). Και όπως έδειξε και το ρεπορτάζ από το χθεσινό Eurogroup,οι έλεγχοι κεφαλαίων αναφέρθηκαν μεν αλλά οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης δεν δείχνουν καθόλου έτοιμοι να το θέσουν επίσημα στο τραπέζι.

Δεύτερον: Οι χθεσινές «επαφές» και συναντήσεις αποτέλεσαν ένα θετικό βήμα καθώς έφεραν τη συζήτηση σε επίπεδο Λαγκάρντ, Ντράγκι και Γιούνκερ, οι οποίοι και χαρακτήρισαν την ελληνική πρόταση ως μια «καλή βάση συζήτησης» και σε αυτήν την γραμμή κινήθηκε το Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής.

Σίγουρα οι πιέσεις και οι ενστάσεις γύρω από σημεία των ελληνικών προτάσεων θα επανέλθουν από τα τεχνικά κλιμάκια, ωστόσο η ελληνική πλευρά κατάφερε να αποφύγει τους σκληρούς και τους Grexitάδες του Eurogrουp και να φέρει την συζήτηση σε ένα πολιτικό επίπεδο. Σε αυτό βρίσκει στήριξη τόσο από την Κομισιόν και τον Γιούνκερ, όσο και από τον Ολάντ και την Μέρκελ.

Μπορεί οι πολιτικοί ηγέτες λοιπόν να διαμηνύουν ότι η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν περάσει πρώτα από τα τεχνικά κλιμάκια και από το Eurogroup ( δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς αφού αυτοί είναι οι κανόνες), ωστόσο η σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής και η συζήτηση σε τέτοιο επίπεδο αποτελεί ένα ισχυρότατο πολιτικό σήμα για να ξεμπλοκάρει η όλη διαδικασία. Και αυτό ήδη φαίνεται πως λειτούργησε. Αφού η Ελλάδα, όπως δήλωσαν και ο Μοσκοβισί αλλά και ο Ντάισελμπλουμ, έχει επιτέλους υποβάλει κάτι πάνω στο οποίο οι θεσμοί μπορούν να δουλέψουν, μία «καλή βάση» όπως ειπώθηκε πολλάκις χθες… Houston, we have a breakthrough!

Facebook Comments