Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, βαριά όμως τραυματισμένη
Τη στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της ύφεσης στην κοινωνία δείχνουν ότι δεν μπορούν να εξαλειφθούν τόσο απλά
Τη στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της ύφεσης στην κοινωνία δείχνουν ότι δεν μπορούν να εξαλειφθούν τόσο απλά
Ο κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Αλέξανδρος Κεντικελένης, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το χρονικό της κρίσης δεν συμπίπτει με τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Η οικονομική ύφεση μπορεί να διήρκεσε έξι χρόνια, αλλά η κοινωνική κρίση θα κρατήσει περισσότερο». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων, το μικρό αφιέρωμα του Αssociated Press για τη χώρα μας.
Αναλυτικά το συγκεκριμένο ρεπορτάζ σημειώνει ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα δεν έχει κανένα εργαζόμενο, ενώ περίπου 3 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας λόγω παρατεταμένης ανεργίας.
«Ποτέ δεν είχα φανταστεί πως θα δουλεύαμε με αυτές τις συνθήκες. Οι άνθρωποι που έρχονται σε εμάς είναι θυμωμένοι, βαθιά λυπημένοι και ντρέπονται για την κατάστασή τους. Προσπαθούμε να τους φέρουμε ξανά την ελπίδα στο πρόσωπο» είναι τα χαρακτηριστικά λόγια του γνωστού καρδιολόγου Γιώργου Βήχα, εμπνευστή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου, που στόχο έχει να παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που έχουν χάσει το δικαίωμα στην περίθαλψη.
Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Levy Economics στη Ν. Υόρκη, τονίζει πως «δεν είναι ρεαλιστικό να λέει κανείς πως υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης όταν στηρίζεται σε ισχυρές εξαγωγές ανθρώπινου δυναμικού».
Facebook Comments