Το πρόσφατο ράλι του δολαρίου μπορεί να εξέπληξε πολλούς, ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές δεν έχει άλλα περιθώρια να “τρέξει”.  

Όπως σημειώνει η Bank of America Merrill Lynch, ο κύριος καταλύτης για το άλμα του αμερικάνικου νομίσματος ήταν η έλλειψη βελτίωσης στα στοιχεία της ευρωζώνης, ωθώντας τους επενδυτές να κλείσουν τις short θέσεις τους στο δολάριο, ιδιαίτερα έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Αυτό το θετικό κλίμα για το δολάριο, σύμφωνα, με την UBS ωστό σο δεν αναμένεται να κρατήσει. Οι  τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ ήταν πολύ χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τον Απρίλιο, με τον πληθωρισμό να σημειώνει αύξηση μόλις 0,1%, επίπεδα που δεν έχουμε δει από τον Νοέμβριο, όπως επισημαίνει η UBS. Αυτό εξέπληξε τους ταύρους του δολαρίου και έστειλε την περασμένη εβδομάδα την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου 0,5% υψηλότερα, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση του δολαρίου έναντι του ευρώ εδώ και έξι εβδομάδες.

Ωστόσο, όπως τονίζει η UBS, αυτό ενισχύει την άποψή της ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed δεν θα είναι επιθετικές και ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα δικαιολογήσει ένα ισχυρότερο δολάριο.

Όπως εκτιμά, σύντομα θα επιστρέψει στην “θέση” του, δηλαδή στα επίπεδα πριν το ράλι του τελευταίου διαστήματος. Και οι λόγοι είναι οι εξής:

Πρώτον, σύμφωνα με την UBS, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υπερβαίνει σημαντικά τον στόχο της Fed. Ενώ μπορεί να είναι λάθος να δοθεί πάρα πολύ βάρος στα στοιχεία του πληθωρισμού ενός μόνο μηνός, οι αυξήσεις των τιμών παραμένουν κοντά στον στόχο του 2% της Fed.

Επίσης, οι μισθοί των ΗΠΑ, που αποτελούν περίπου το 70% των στοιχείων πληθωρισμού, παραμένουν σχετικά σταθεροί, παρά το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας από το 2000. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές είναι σταθερές με ετήσια αύξηση 2,6% τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ακόμα κι αν ο πληθωρισμός κινηθεί ελαφρώς πάνω από τον στόχο της Fed, οι αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό δεν είναι ένα “σκληρό” όριο. Μία μικρή υπέρβαση προς το 2,2-2,3% δεν θα αποτελούσε “υπερθέρμανση”. Και τα δυο δείχνουν προς την σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Από την πλευρά της η ING σημειώνει ότι το ράλι του δολαρίου δεν έχει άλλο δρόμο να “τρέξει”. Όπως επισημαίνει, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η καταιγίδα αγορών του δολαρίου σύντομα “θα σκάσει”. Ορισμένα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που είχαν βρεθεί υπό σημαντική πίεση κατέγραψαν σημαντικά κέρδη την Πέμπτη μετά τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, που σημείωσαν άνοδο 0,1% τον Απρίλιο. Ωστόσο, το ημερολόγιο δεδομένων των ΗΠΑ δεν φαίνεται ιδιαίτερα “απειλητικό” για τις “αρκούδες” του δολαρίου το επόμενο διάστημα, και αντίθετα αναμένονται νέες πιέσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Η ING δηλώνει ότι παραμένει bearish στο δολάριο και εκτιμά ότι ο δείκτης δολαρίου θα υποχωρήσει στις 92,00 μονάδες.

Και η UniCredit διατηρεί την αρνητική της στάση για το δολάριο, επισημαίνοντας πως το ράλι του αμερικάνικου νομίσματος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα προσωρινό φαινόμενο. Όσο η παγκόσμια ανάπτυξη διατηρείται στα σημερινά πολύ καλά επίπεδα, το δολάριο αναμένεται να υποχωρήσει και να επιστρέψει στον δρόμο της αδυναμίας. Μόνο εάν υπάρξει κάποια έκπληξη από την πλευρά της ανάπτυξης και σημειωθεί ουσιαστική επιβράδυνση τότε θα δούμε τη ζήτηση για δολάρια να αυξάνεται σε πιο διατηρήσιμα επίπεδα.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments