Τζανακόπουλος: Πιθανώς δεν θα καταλήξει σε συμφωνία η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ
μίλησε για την καθαρή έξοδο της χώρας το καλοκαίρι, τις συναντήσεις των ελληνικών αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια, το Σκοπιανό, την φορολογία, τη μείωση συντάξεων
μίλησε για την καθαρή έξοδο της χώρας το καλοκαίρι, τις συναντήσεις των ελληνικών αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια, το Σκοπιανό, την φορολογία, τη μείωση συντάξεων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη σημερινή ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών μίλησε για την καθαρή έξοδο της χώρας το καλοκαίρι, τις συναντήσεις των ελληνικών αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια, το Σκοπιανό, την φορολογία, τη μείωση συντάξεων, το εκλογικό σύστημα και καταδίκασε τον θάνατο δεκάδων και τραυματισμό χιλιάδων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
Εξ αρχής εξέφρασε τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης για τον θάνατο δεκάδων αμάχων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων στη Λωρίδα της Γάζας. «Πρόκειται για δυσανάλογη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενότητα και αποφασιστικότητα από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Η ΕΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος αλλά και ο ΟΗΕ οφείλουν να λάβουν άμεσα αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επιστροφή εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όσον αφορά τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, από χθες ήδη ξεκίνησαν οι συναντήσεις τους με τις ελληνικές αρχές ενώ αύριο Τετάρτη εκκινούν και οι συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών. Ως στόχο της κυβέρνησης έκρινε την επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης ώστε να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το 3ο πρόγραμμα εντός Ιουνίου, έξοδο δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Επίσης, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για οποιαδήποτε καθυστέρηση από οποιαδήποτε πλευρά με δεδομένα την θετική πορεία οικονομίας, τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, την υλοποίηση δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. «Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “νεοραγιαδισμό” την εμμονή ορισμένων στην Ελλάδα για συνέχιση της επιτροπείας είτε μέσω του μηχανισμού της πιστοληπτικής γραμμής είτε μέσω παράτασης του προγράμματος λόγω μιας υποτιθέμενης αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος», προσέθεσε. Χαρακτήρισε ως ανάξια σχολιασμού τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ανεπάρκειες και αντιρρήσεις των δανειστών επί του αναπτυξιακού σχεδίου. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά και στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.
Αναφέρθηκε και στο γαλλικό μηχανισμό για την ελάφρυνση του χρέους, ο οποίος διαθέτει μία τεχνολογία που θα συμβιβάζει τις διαφωνίες των Ευρωπαίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και φιλοδοξεί να γεφυρώσει τις διαφορές των δύο πλευρών.
Σε κάθε τόνο ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται εν αμφιβόλω η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα και η πρόσβαση της στις αγορές. Δεν υπάρχει καμία υπόνοια από την ΕΚΤ για προληπτική πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα, κάτι το οποίο συμμερίζονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM, προσέθεσε.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε και για το Μακεδονικό και επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα. «Φυσικά στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, και ακούμε όλες τις απόψεις και τις προτροπές όλων των πλευρών. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει αυτοβούλως τη στάση της», συμπλήρωσε. Ως «ανεύθυνη» χαρακτήρισε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες. Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογο του Ζάεφ δήλωσε ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική αλλά δεν μπορούν να προεξοφλήσουν ότι θα καταλήξει σε συμφωνία καθώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Καμμένο και τον κ.Κοτζιά και συζήτησαν και για τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ προσέθεσε ότι είναι κάτι που γίνεται πολύ τακτικά. Ο πρωθυπουργός έχει διαρκείς συναντήσεις με τους υπουργούς του ενώ από τη στιγμή που θα συναντήσει τον Ζάεφ σε δύο ημέρες είναι προφανές ότι θα έχει επαφές με τους υπουργούς του για να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Όσον αφορά την υψηλή φορολογία στην Ελλάδα υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που έχουμε στη διάθεση μας είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Σημείωσε ότι είναι προφανές πως συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα επιβαρύνονται φορολογικά δυσανάλογα και κάθε κυβέρνηση πρέπει να διευρύνει την φορολογική βάση.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και στη συζήτηση που γίνεται. Δήλωσε ότι αναμένουν να ακούσουν τις θέσεις της ΝΔ για να τοποθετηθούν ανάλογα. Σχολίασε και το δημοσίευμα της Αυγής για το σπάσιμο της Β Πειραιά, λέγοντας ότι το κρίσιμο είναι αν τα κόμματα θεωρούν αναγκαία θεσμική τομή το σπάσιμο εκλογικών περιφερειών.
Σχετικά με τις μειώσεις συντάξεων διευκρίνισε ότι δεν θα είναι οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις αλλά μία συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων και προσέθεσε ότι όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εταίρους είναι ότι από τη στιγμή που η χώρα υπερβαίνει τους στόχους θα πρέπει να υπάρξουν και μέτρα ελάφρυνσης, υπογράμμισε,
Ανέφερε ως πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών οι αυτοδιοικητικές εκλογές να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2019. Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα τόνισε ότι δεν υπάρχει λίγη απλή αναλογική ενώ το σύστημα είτε είναι απλή αναλογική είτε δεν είναι.
Όσον αφορά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχουν κλειδώσει και είναι πιθανό να υπάρξουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Facebook Comments