«Στήριξη» με όρους στον Γιούνκερ
Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές δεν εγκρίνουν την πρόταση μομφής κατά του Ζαν Κλoντ Γιούνκερ για την υπόθεση LuxLeaks.
Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές δεν εγκρίνουν την πρόταση μομφής κατά του Ζαν Κλoντ Γιούνκερ για την υπόθεση LuxLeaks.
Μάλιστα ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης επισημαίνει ότι οι Έλληνες έχουν και έναν ιδιαίτερο λόγο να μην στηρίξουν την πρόταση κατά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Έχει αποδείξει τη βοήθεια και τη συμπαράστασή του σε όλες τις δύσκολες στιγμές της Ελλάδας, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο παρελθόν ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Είναι αποδεδειγμένος φίλος της χώρας μας. Είναι φίλος του πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός ήταν ένας από τους δύο πολιτικούς οι οποίοι προσυπέγραψαν την υποψηφιότητά του. Υπολογίζουμε πολύ στον ίδιο και στα προγράμματά του και θεωρούμε ότι είναι ο άριστος υποψήφιος για να γίνουν μεγάλες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής.
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης συμφωνεί ότι η λύση δεν είναι άλλη από τη θέσπιση ενιαίας φορολογικής νομοθεσίας και ότι είναι υποκριτικό να θεωρεί κανείς το Λουξεμβούργο ως τον αποκλειστικό υπεύθυνο για τη φοροαποφυγή: «Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα στο Λουξεμβούργο και στην πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια με τις φοροαπαλλαγές» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής. «Αλλά αυτό δεν είναι μόνο στο Λουξεμβούργο, είναι και σε άλλες 21 χώρες, που έχουν τις ίδιες εκπτώσεις και μυστικούς διαύλους με το ευρωπαϊκό και διεθνές κεφάλαιο. Αυτό όμως μας δίνει και μία αφορμή: είναι υποχρέωση του κ.Γιούνκερ- το δηλώσαμε κι εμείς και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κι εγώ προσωπικά είχα την ευκαιρία όταν μίλησα την ημέρα της επιλογής του και της εκλογής του- να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά για μία οικονομική πολιτική πέρα από το κοινό νόμισμα» επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Δύσκολη η «ενιαία ευρωπαϊκή νομοθεσία»
Ο ίδιος ο Γιούνκερ έχει αναλάβει την «πολιτική ευθύνη» για την υπόθεση LuxLeaks, αλλά επιμένει ότι δεν ήταν ο αρχιτέκτονας του «λουξεμβουργιανού μοντέλου» και ότι τα φορολογικά προνόμια των επιχειρήσεων στην πατρίδα του οφείλονται απλώς στην έλλειψη ενιαίας, πανευρωπαϊκής νομοθεσίας, την οποία πάντως ο ίδιος έχει ζητήσει επανειλλημένα. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ωστόσο ομοφωνία στην «Ευρώπη των 28», καθώς η φορολογική πολιτική παραμένει εθνική αρμοδιότητα. Και αυτή η ομοφωνία θεωρείται μάλλον απίθανη, από τη στιγμή που κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τις δικές της «ιερές αγελάδες» στη φορολογική πολιτική.
Αυτό προφανώς το γνωρίζει και ο ιδιαίτερα έμπειρος πρόεδρος της Κομισιόν, γι αυτό και προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δημόσια συζήτηση για την υπόθεση LuxLeaks, ώστε να φέρει τους επικριτές του προ των ευθυνών τους, επισημαίνει ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι». «Ο Γιούνκερ το χρησιμοποίησε σαν εργαλείο» τονίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Είπε: εγώ αν δεσμευθώ ότι εμείς θα προχωρήσουμε σε κανόνες εναρμόνισης και διαφάνειας, εσείς δεσμευόσαστε ότι θα βοηθήσετε να επιβληθούν; Εκεί υπήρξε μία αμηχανία, γιατί πολλά κράτη δεν θέλουν να υπάρχουν αυτοί οι κανόνες. Θέλουν να μην υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι σε άλλα κράτη. Αλλά όταν μιλάμε για τα δικά τους- εκεί θεωρούν πως ο,τιδήποτε κάνουν, είναι καλά καμωμένο».
Στήριξη, μομφή ή εξεταστική επιτροπή;
Ο Μίλτος Κύρκος πιστεύει ότι η πρόταση μομφής είχε έναν και μοναδικό στόχο: να πληγεί η νέα Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να στηρίζουν τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, όπως το είχαν κάνει και το καλοκαίρι, όταν κρινόταν η υποψηφιότητά του, δηλώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής: «Ναι, πιστεύω σαν Ελλάδα ότι η Επιτροπή είναι ένας από τους συμμάχους που θα μπορέσουμε να έχουμε στην προσπάθεια να ξεφύγουμε από τη λιτότητα και να περάσουμε και σε άλλους τρόπους χρηματοδότησης, χωρίς να αμφισβητούμε κάποιες βασικές αρχές. Δεν πιστεύουμε ότι αύριο θα αρχίσουμε να δανειζόμαστε πάλι για να ξοδεύουμε όπως θέλουμε και ανεξέλεγκτα, αλλά ναι, πιστεύω ότι είναι ένα βήμα αυτή η εκλογή της Επιτροπής».
Οι διεργασίες κατά του Γιούνκερ είχαν αρχίσει από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία όμως προτίμησε να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής γιατί, όπως τονίζει η επικεφαλής της ομάδας Γκάμπι Τσίμερ, δεν θέλει να στηρίξει μία πρόταση μομφής, την οποία υποστηρίζουν ακροδεξιοί και ευρωσκεπτικιστές. Πάντως και η Ευρωπαϊκή Αριστερά συμφωνεί στη θέσπιση ενιαίας φορολογικής νομοθεσίας. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξηγεί: «Η θέση της ευρωομάδας της Αριστεράς είναι ̔όχι στην Επιτροπή Γιούνκερ, όχι στο σκάνδαλο των φορολογικών παραδείσων και της μεγάλης φοροαποφυγής τύπου Λουξεμβούργου, αλλά και όχι στην υποκριτική πρόταση της Άκρας Δεξιάς̓ που μέμφεται αυτά που και οι ίδιοι υπερασπίζονται ή και κάνουν, όπως ο κ.Φάρατζ. Το ζητούμενο για όσους ειλικρινά θέλουν να κλείσει η μαύρη τρύπα που γεννάει φοροσκάνδαλα τύπου Λουξεμβούργου είναι μια ελάχιστη φορολογική εναρμόνιση, μία κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία, που να μην επιτρέπει, να απαγορεύει και να τιμωρεί αυστηρά τα φοροσκάνδαλα τύπου Λουξεμβούργου», υποστηρίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Facebook Comments