Όπως αναφέρει εμπιστευτική έκθεση της Taskforce στην Ελλάδα, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, στόχος είναι να δοθεί στην Ελλάδα «μελλοντικά μια πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους», η λεγόμενη γραμμή πίστωσης ECCL, η οποία θα συνδέεται με μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρουν ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο έγγραφο της Taskforce αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η δομή της συνεργασίας». Όπως εκτιμούν ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι, η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να είναι τόσο λεπτομερής όσο είναι το τρέχον δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο προβλέπει εκατοντάδες μεμονωμένα μέτρα. Υπό συζήτηση φαίνεται πως βρίσκονται μερικές δεκάδες όροι.

Τα οικονομικά κίνητρα

Προκειμένου να κρατήσουν την Ελλάδα σε μεταρρυθμιστική τροχιά οι Ευρωπαίοι προτίθενται να δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση σημαντικά οικονομικά κίνητρα. «Παράλληλα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχίσουν να δίνονται οικονομικά κίνητρα μέσω της μεταφοράς κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα», αναφέρεται στο εμπιστευτικό έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της ευρωκρίσης η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε μαζική αγορά ομολόγων από τις χώρες της νοτίου Ευρώπης. Δεδομένου ότι είχε αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες αποκομίζουν κέρδη όταν αυτά λήγουν. Στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης είχε συμφωνηθεί τα κέρδη αυτά να μεταφέρονται στην Αθήνα. Η πρακτική αυτή λοιπόν αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Όπως φαίνεται, γίνεται λόγος για αρκετά δισεκατομμύρια.

Facebook Comments