Ο Ερντογάν δεν πείθει τις διεθνείς αγορές
Επειτα από σύντομη ανάπαυλα τις πρώτες ώρες μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Τουρκίας, η τουρκική λίρα επανήλθε χθες στην πτωτική πορεία
Επειτα από σύντομη ανάπαυλα τις πρώτες ώρες μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Τουρκίας, η τουρκική λίρα επανήλθε χθες στην πτωτική πορεία
Επειτα από σύντομη ανάπαυλα τις πρώτες ώρες μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Τουρκίας, η τουρκική λίρα επανήλθε χθες στην πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών. Χάνοντας το 4% της αξίας της έναντι του δολαρίου, βρίσκεται και πάλι κοντά στο ιστορικό χαμηλό της, με το δολάριο να αντιστοιχεί περίπου σε 4,76 λίρες.
Ακόμη όμως κι αν η κεντρική τράπεζα προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις του κόστους δανεισμού, ενδέχεται να μην μπορεί να αποτρέψει τη διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος που, όπως και τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, πλήττεται από την ενίσχυση του δολαρίου και την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Μιλώντας στο Reuters, στελέχη της Goldman Sachs εκτιμούν ότι αυτή η τελευταία αύξηση απλώς θα αποκαταστήσει όσες ζημίες έχει προκαλέσει η πτώση του νομίσματος μετά την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 25 Απριλίου. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ανεπαρκή την κίνηση της κεντρικής τράπεζας και την καλούν να προχωρήσει σε νέα αύξηση του κόστους δανεισμού στη συνεδρίασή της στις 7 Ιουνίου.
«Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα επιφέρει βιώσιμες ανατροπές στην ισοτιμία τουρκικής λίρας – δολαρίου, διότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών», σχολιάζει ο Πιοτρ Μάτις, στέλεχος της Rabobank στο Λονδίνο. Ο ίδιος επιμένει πως θα χρειαστούν πολύ περισσότερα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, κυρίως όμως μια νέα αύξηση του κόστους δανεισμού. Οπως επισημαίνουν όμως οικονομολόγοι, τα πρώτα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά, αν κρίνει κανείς από την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, που προδίδει την απροθυμία της. Μιλώντας στο Reuters, ο Τιμ Ας, στέλεχος της BlueBay Asset Management, σχολιάζει ότι η κεντρική τράπεζα φαίνεται να λέει: «Ορίστε η αύξηση των 300 μονάδων βάσης που θέλατε και τέρμα. Αυτός ήταν ο συμβιβασμός που δέχθηκε ο Ερντογάν».
Στο ίδιο πνεύμα, το Bloomberg χαρακτηρίζει την αύξηση των επιτοκίων της λίρας «το τελευταίο επεισόδιο στον πόλεμο ανάμεσα στον Ερντογάν και στις αγορές» και επισημαίνει ότι «αυτή τη φορά κέρδισαν οι αγορές». Ο Τούρκος πρόεδρος, που ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ίσως την πιο σκληρή εκλογική δοκιμασία έπειτα από 15 χρόνια στην εξουσία, είναι φανατικός οπαδός του φτηνού χρήματος. Εχει κατά καιρούς καταφερθεί εναντίον των επενδυτών που απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις για να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν μια οικονομία με υψηλό πληθωρισμό και φουσκωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτή τη φορά, πάντως, σε ομιλία του στην τουρκική τηλεόραση επιχείρησε να κατευνάσει την ανησυχία των επενδυτών, υποσχόμενος να συμμορφωθεί με τους παγκοσμίως αποδεκτούς κανόνες που διέπουν τη νομισματική πολιτική. Απέφυγε να αναφέρει την αύξηση των επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά, πάντως, το σε ποιο βαθμό θα μπορούσε η κεντρική τράπεζα να επηρεάσει την ισοτιμία της τουρκικής λίρας, ο Εμρέ Ακτσακμάκ, στέλεχος της East Capital International στο Ντουμπάι, επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα περιορισμένες οι δυνατότητές της. Οπως σημειώνει, η πορεία του νομίσματος αντανακλά εγγενή προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, όπως ο διψήφιος πληθωρισμός και τα μεγάλα ελλείμματα που αυξάνουν διαρκώς τις ανάγκες της για χρηματοδότηση από το ξένο κεφάλαιο.
Facebook Comments