Η τακτική του Χότζα
Η τακτική του Χότζα
Έτσι και η πολιτική μας ζωή. Ήταν πολιτικό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Όχι! Όποιος και να είναι τον ίδιο διακοσμητικό ρόλο θα έχει. Μπορεί ανοίγοντας το στόμα του να λέει σοφά πράγματα όπως ο Στεφανόπουλος ή ανοησίες όπως ο Παπούλιας. Αλλά και τα μεν και τα δε δεν πρόκειται να έχουν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.
Κάναμε τυφώνα, που κοντεύει να μας ισοπεδώσει, μια τυπική διαδικασία που σε ένα σοβαρό κράτος θα διεξαγόταν με πλήρη άπνοια, μη σου πω με βαρεμάρα. Χάνουμε άπειρες ώρες συζητήσεων, αντεγκλήσεων, διαξιφισμών, αναλύσεων, δημοσκοπήσεων, εκεί που θα έπρεπε όλη η ενέργειά μας, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, να διοχετεύεται στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και της δομής του μεγάλου ασθενή: του κράτους.
Γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι, με σαξές στόρι από τη μια, και νταούλια και πεντοζάληδες από την άλλη, εκεί που θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και των κυβερνήσεων και των αγορών. Και έχουν επιστρατευθεί όλοι οι μηχανισμοί του προσκηνίου και του παρασκηνίου για να ψηφιστεί ο ΠτΔ. Ας πούμε λοιπόν ότι γλυτώνουμε τα νέα κοινοβουλευτικά… Δεκεμβριανά και τον εκλέγουμε.
Τι θα έχει αλλάξει στη χώρα; Θα έχει εκσυγχρονισθεί η Δημόσια Διοίκηση; Θα έχει απελευθερωθεί η επιχειρηματική πρωτοβουλία; Θα έχουν ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα; Θα έχουν καταργηθεί οι προσοδοθηρικοί φόροι; Ο ΕΝΦΙΑ; Το τέλος επιτηδεύματος; Θα έχει μεταρρυθμιστεί το ασφαλιστικό; Θα έχει επιταχυνθεί η Δικαιοσύνη; Θα έχουν προχωρήσει οι δικαστικές έρευνες για Siemens, λίστα Λαγκάρντ, κ.λπ. που λιμνάζουν; Θα έχει αλλάξει το πλαίσιο του κρατικού συνδικαλισμού; Θα έχουν κλείσει οι ζημιογόνες κρατικές “επιχειρήσεις”; Θα έχουν απολυθεί τουλάχιστον οι κοπανατζήδες του Δημοσίου;
Τίποτε από αυτά δεν θα έχει γίνει. Αλλά θα αισθανθούμε την ανακούφιση της ιστορίας του Χότζα. Της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που οι ίδιοι βάλαμε άνευ λόγου και αιτίας. Και το πολιτικό προσωπικό θα επιχαίρει διότι επέδειξε σύνεση και υπευθυνότητα αφού προηγουμένως έδωσε ρεσιτάλ ανευθυνότητας και βλακείας. Κι ύστερα αναρωτιέμαστε γιατί η Ελλάδα είναι αντιπαραγωγική!
Σημειώστε δε, ότι αυτό είναι το “καλό” σενάριο!!!
Facebook Comments