«Sell in May and go away»? Θα ισχύσει εφέτος ή θα αποδειχθεί η χειρότερη συμβουλή όπως αποδείχθηκε πέρυσι;

Οι παγκόσμιες αγορές μπήκαν σε έντονα ανοδική τροχιά την περασμένη εβδομάδα, αντλώντας στήριξη από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και τις προσδοκίες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια μετά τα αδύναμα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα, την οικονομική δραστηριότητα και τη μεταποίηση.

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, ζούμε μία ασυνήθιστη κατάσταση στις αγορές όπου οι κακές οικονομικές ειδήσεις είναι καλή είδηση για τις μετοχές, διότι συνεπάγεται μεγαλύτερη χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες και αυτό σημαίνει απλά περισσότερη ρευστότητα και αυτός είναι ένας ισχυρός παράγοντας για τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως συνήθως η κορυφή των αγορών διαμορφώνεται τον Απρίλιο, αφού ο μήνας Μάιος που ακολουθεί παραδοσιακά θεωρείται μήνας ρευστοποιήσεων, εξ ου και το γνωστό ρητό: «Πουλήστε τον Μάιο και βγείτε από την αγορά», κάτι που ωστόσο δεν ίσχυσε πέρυσι αφού όποιος «ξεφορτώθηκε» τις μετοχές του τον Μάιο έχασε το τεράστιο ράλι που ξεκίνησε τότε και κράτησε για μήνες.


GOLDMAN SACHS
Η Goldman Sachs αυξάνει τη στάση της στις μετοχές σε «overweight» από «ουδέτερη» για τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ μειώνει τη θέση της για τα commodities σε «ουδέτερη» από «overweight».

Οπως σημειώνει, αναμένει πως οι μετοχές θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από τα μέτρα τόνωσης από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, τα οποία βοήθησαν τον πανευρωπαϊκό FTSEurofirst 300 index να αυξηθεί περίπου 5% από την αρχή του 2013, ενώ ο S&P 500 των ΗΠΑ χτύπησε νέο ρεκόρ νωρίτερα τον Απρίλιο.

Η GS επισημαίνει πως αν και είναι θετική δεν περιμένει γρήγορα κέρδη από εδώ και πέρα, ωστόσο οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι χαμηλότεροι κι έτσι εκτιμά πως στους επόμενους τρεις μήνες οι αγορές θα κερδίσουν 4% και αυτή η απόδοση είναι ελκυστική σε σχέση με τις αποδόσεις που αναμένεται να δώσουν άλλες κατηγορίες assets.

Τα εμπορεύματα από την άλλη πλευρά είναι πιο «δεμένα» με τα θεμελιώδη μεγέθη κι έτσι η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι αποδόσεις τους θα είναι πολύ αδύναμες στους επόμενους 12 μήνες και ειδικά σε σχέση με τις μετοχές.
Η Goldman αναμένει τον πανευρωπαϊκό Stoxx Europe 600 να σημειώσει άνοδο της τάξης του 4,1% στους επόμενους τρεις μήνες και 12,6% στο επόμενο 12άμηνο.

Η Goldman έχει μία overweight στάση πλέον για όλες τις μεγάλες παγκόσμιες αγορές για τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά είναι underweight στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για το επόμενο 12άμηνο, προτιμώντας τις ασιατικές μετοχές όπου έχει «overweight» στάση σε 12μηνη βάση.

ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015
H Goldman Sachs σημειώνει επίσης πως αναμένει ισχυρές αποδόσεις των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Η πρόβλεψή της για τις μετοχές κυμαίνεται από 9% για τις ΗΠΑ έως και 21% για την Ασία εκτός Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι στην τριετία τα κέρδη στον αμερικανικό S&P 500 θα αγγίξουν το 9%, στον ευρωπαϊκό STOXX 600 το 18,8%, στην αγορά της Ασίας – εκτός Ιαπωνίας το 21,3% και στον ΤΟPIX της Ιαπωνίας το 14,9%.

Οπως σημειώνει, οι προβλέψεις της βασίζονται κυρίως στην εκτίμησή της για αύξηση της κερδοφορίας και τονίζει πως αναμένει ετήσια αύξηση των κερδών της τάξης του 7,9% για τις ΗΠΑ, 10,8% για την Ευρώπη, 13,1% για την Ασία εκτός Ιαπωνίας και 2,1% για την Ιαπωνία.
Μία απογοητευτική οικονομική ανάκαμψη είναι ο κύριος κίνδυνος για τις προβλέψεις της GS, καθώς οι προβλέψεις της βασίζονται στις προβλέψεις των οικονομολόγων της όπου αναμένουν επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,3% το 2013 και άνω του 4% από το 2014 έως το 2016.

Με χρονικό ορίζοντα το 2015 όλες οι περιοχές φαίνονται ελκυστικές σε απόλυτη βάση. Σε σχετική βάση ωστόσο, θεωρεί την Ασία – εκτός Ιαπωνίας ως την πιο ελκυστική αγορά. Ακολουθείται από την Ευρώπη και την Ιαπωνία, αλλά πιο αδύναμες αποδόσεις αναμένονται στις ΗΠΑ, όπου η αγορά έχει ήδη επιστρέψει στην προ της κρίσης κορυφή της και όπου η δυναμική για περαιτέρω ισχυρή απόδοση είναι συνεπώς μικρότερη.

Η ΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤ
Ωστόσο αν και η μείωση των επιτοκίων αυτήν την εβδομάδα θεωρείται δεδομένη, αρκετοί αναλυτές δεν φαίνεται να πείθονται πως οι μετοχές έχουν ξεπεράσει τα δύσκολα και προβλέπουν αδυναμία για το επόμενο διάστημα. Οπως επισημαίνουν, η πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι πιθανό να έχει περιορισμένο αντίκτυπο και θα μπορούσε να καταλήξει να είναι μία απογοήτευση.
Αξίζει να σημειώσουμε πως την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μπαράζ εκθέσεων από τις JPMorgan, Nomura, Barclays, Commerzbank, UBS, RBS, Rabobank και ABN Amro Bank οι οποίες υπογράμμιζαν ότι βλέπουν μείωση των επιτοκίων τον Μάιο, αντί για τον Ιούνιο που προέβλεπαν αρχικά.

Η Nomura σημειώνει πως η μείωση θα αγγίξει το 0,25% και το επιτόκιο θα φτάσει σε νέα ιστορικά χαμηλά – 0,5% – στις 2 Μαΐου, ενώ προηγουμένως προέβλεπε μείωση τον Ιούνιο. Οπως τονίζει, θεωρεί την αναφορά του κ. Μάριο Ντράγκι ότι «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει», ως μία σαφή δήλωση ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

«Ο κύριος λόγος για την πρόβλεψή μας για μείωση των επιτοκίων στις αρχές Μαΐου είναι το ύφος των σχολίων κατά τον τελευταίο μήνα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου», δηλώνει ο κ. Ρίτσαρντ Μπάργουελ, οικονομολόγος της RBS στο Λονδίνο.
Και ο κ. Larry Hatheway, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκιά της περαιτέρω μετά από μία σειρά από απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη και προσθέτει ότι το θέμα του κατακερματισμού της αγοράς πίστωσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οπως προσθέτει, η προοπτική περισσότερης χαλάρωσης από την Κεντρική Τράπεζα τροφοδοτεί την ισχυρή διάθεση ανάληψης ρίσκου. Ωστόσο, η στιγμή της αλήθειας θα είναι όταν η ΕΚΤ πρέπει να παρέμβει και να δώσει κάτι στις αγορές.

Η κυρία Daiwa Securities σημειώνει πως με τις προσδοκίες γύρω από την ΕΚΤ να είναι υψηλές, τα περιθώρια για απογοήτευση είναι μεγάλα. Ενώ αναμένει την ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο την επόμενη εβδομάδα, οι πρόσφατες παρατηρήσεις από μέλη του διοικητικού συμβουλίου δείχνουν ότι δεν θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα πριν από τον Ιούνιο, αν όχι καθόλου. Μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα έχει πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στις αγορές.

Οι αναλυτές της UBS συμφωνούν και σημειώνουν πως οι εκτιμήσεις τους ήταν πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά το 2013/14, αλλά τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ήταν τόσο αδύναμα που θα κάνουν την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια. Ωστόσο η επίπτωση της μείωσης αυτής στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι περιορισμένη. Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ευρωζώνη είναι η έλλειψη πιστώσεων από τις τράπεζες προς τις ΜΜΕ και αυτό δεν θα βελτιωθεί μέσω χαμηλότερων επιτοκίων. Μη συμβατικά μέτρα είναι αυτά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αλλά θα πάρει χρόνο για κάτι τέτοιο. Αυτό που θα αλλάξει το παιχνίδι είναι πρωτοβουλίες όπως ποσοτική χαλάρωση (QE), αλλά δεν είναι στις επιλογές της ΕΚΤ.

Η UBS ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ
H UBS επισημαίνει πως αναμένεται το πρόσφατο μοντέλο της αδυναμίας των μετοχών που σημειώνεται στο δεύτερο τρίμηνο που διανύουμε να συνεχιστεί και το υπόλοιπο της χρονιάς, ωστόσο πολλά από τα βασικά συστατικά αυτής της αδυναμίας δεν είναι τόσο οξεία όσο και τα προηγούμενα χρόνια, που σημαίνει ότι η επιβράδυνση θα είναι σχετικά ήπια.
Οπως τονίζει, οι επενδυτές μπορούν να δικαιολογηθούν για τις ανησυχίες τους καθώς οι αποδόσεις των μετοχών είναι στενά συνδεδεμένες με την οικονομική δυναμική, η οποία έχει περάσει από σημαντικές δυσκολίες όλο αυτό το διάστημα σε καθένα από τα τελευταία τρία χρόνια.

Ωστόσο, αν και όλα όσο προκάλεσαν την αδυναμία του πρόσφατου διαστήματος – όπως η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων – δεν αναμένεται να συνεχίσουν να επιμένουν, η UBS προειδοποιεί πως διατηρεί μία επιφυλακτική τακτική σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των μετοχών για τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές έχουν την τάση να κινούνται νευρικά όταν βλέπουν οποιαδήποτε σημάδια επιπλέον οικονομικής αδυναμίας. Ετσι η τράπεζα τονίζει πως διατηρεί τη στάση της για τις αγορές της Ευρώπης – εκτός Βρετανίας σε underweight.

Οπως εξηγεί, η Ευρώπη έχει τη χειρότερη δυναμική κερδοφορίας και ένα από τα πιο αδύναμα σκηνικά macro μεταξύ όλων των περιοχών και προσθέτει ότι οι κίνδυνοι στην Ισπανία και την Ιταλία θα παραμείνουν, παρά την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρέμβει στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων για να στηρίξει τις προβληματικές χώρες στη μείωση του κόστους δανεισμού, εφόσον ζητήσουν βοήθεια.
Επιπλέον, η UBS σημειώνει πως η τεχνική εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς υποδηλώνει μία κακή σχέση κινδύνου / ανταμοιβής ( risk / reward ) για το επόμενο διάστημα.

Η NATIXIS ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ UNDERWEIGHT ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η Natixis Asset Management γίνεται πιο αρνητική για την Ευρώπη και μειώνει την έκθεσή της στις ευρωπαϊκές μετοχές, προβλέποντας ότι θα μείνουν πίσω σε σχέση με τις μετοχές των ΗΠΑ, καθώς οι αγορές γίνονται πιο προσεκτικές στα risk assets και εξετάζουν με περισσότερη λεπτομέρεια τα οικονομικά μεγέθη.

Σιγά σιγά βγαίνουμε από τη λογική όπου οι επενδυτές αγόραζαν (risk on) ή πωλούσαν (risk off) όλα τα assets υψηλού ρίσκου αδιάκριτα και μαζικά, όπως επισημαίνει η Natixis. Επιπλέον, η όρεξη για ρίσκο βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης, τονίζει ο κ. Franck Nicolas, επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας.

Η μείωση της διάθεσης ανάληψης κινδύνου θα μεταφραστεί σε υπεραπόδοση της αγοράς των ΗΠΑ σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές. Ετσι, η Natixis αυξάνει την underweight στάση της στην Ευρώπη.

Η ING ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Από την πλευρά της η ING σημειώνει ότι προτιμά την αγορά της Ιαπωνίας από την αγορά της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας την αναποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τα νέα μέτρα τόνωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, τα οποία έχουν «ανεβάσει» τις μετοχές στο Τόκιο.

Η ING επισημαίνει ότι ενώ οι ενέσεις ρευστότητας της Τράπεζας της Ιαπωνίας μπορεί να προαναγγέλλουν τα πρώτα στάδια μίας πολυετούς bull market στις ιαπωνικές μετοχές, δεν αισθάνεται αισιόδοξη για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η ίδια αποφασιστικότητα με αυτήν της Ιαπωνίας δεν γίνεται αντιληπτή από την ΕΚΤ, όπως σημειώνει ο κ. Πάτρικ Μούνεν, στρατηγικός αναλυτής της ING IM. Οπως προσθέτει, αν μη τι άλλο, υπάρχει έλλειψη μέσων για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού των πιστωτικών αγορών στη ζώνη του ευρώ και την τόνωση της ανάπτυξης.

HSBC
«Κόβει» τις ευρωπαϊκές μετοχές σε «underweight»

Η HSBC μειώνει την στάση της στις ευρωπαϊκές μετοχές – εκτός από τη Βρετανία – σε «underweight» από «overweight», ενώ αυξάνει τη στάση της για τις αμερικανικές μετοχές σε «overweight» από «underweight», επικαλούμενη τις πιο ελκυστικές αποτιμήσεις στις ΗΠΑ και μία λιγότερο ευνοϊκή νομισματική πολιτική στην Ευρώπη.

Η HSBC σημειώνει ότι ο δείκτης MSCI Europe έχει αυξηθεί περίπου 20% από τον περασμένο Ιούλιο κι έτσι έχει υπεραποδώσει σημαντικά σε σχέση με τις ΗΠΑ αλλά κα άλλες αγορές, αλλά αυτό το ράλι σημαίνει πλέον ότι οι αποτιμήσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές είναι τώρα λιγότερο ελκυστικές από ό,τι πριν.

Πριν λίγο καιρό η HSBC σημειώνει πως προτιμούσε την Ευρώπη για λόγους αποτίμησης, αλλά ύστερα από μία περίοδο υψηλών επιδόσεων, αυτό το ατού δεν είναι πλέον τόσο σαφές.

Επίσης προσθέτει πως η ΕΚΤ παραμένει απρόθυμη να κάνει QE (ποσοτική χαλάρωση) και η κερδοφορία στην Ευρώπη – με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο – στο υπόλοιπο του έτους είναι πιθανό να απογοητεύσει.
Η HSBC προσθέτει ότι τα προβλήματα γύρω από το πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας και η διάσωση της Κύπρου είναι περαιτέρω αρνητικοί παράγοντες για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η JPMorgan συστήνει άμυνα
«Παραμείνετε στις αμυντικές μετοχές» είναι η συμβουλή της JPMorgan, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα δείχνουν προς περαιτέρω αποδυνάμωση της κερδοφορίας στο υπόλοιπο του έτους.

Ορισμένοι κλάδοι, όπως η υγειονομική περίθαλψη, έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από ό,τι οι κυκλικοί κλάδοι της χρηματιστηριακής αγοράς, όπως οι πρώτες ύλες, κατά περίπου 30% μέχρι στιγμής εφέτος.
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η καθαρή υστέρηση των κυκλικών μετοχών δείχνει μία στροφή στην επενδυτική στρατηγική, όπως επισημαίνει η JPMorgan, προσθέτοντας πως κατά τη γνώμη της, η στροφή αυτή θα γίνει ακόμη πιο ακραία και έντονη.

Οσο οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και οι αναθεωρήσεις στα κέρδη ανά μετοχή δεν σπάνε προς υψηλότερα επίπεδα, η εστίαση σε μετοχές εταιρειών με ρευστότητα και με χαρακτηριστικά αμυντικής ανάπτυξης θα συνεχιστεί, όπως τονίζει η JPM.

Η JPMorgan σημειώνει πως παραμένει «underweight» στις μετοχές του κλάδου των ορυχείων και σε αυτές του κλάδου των κεφαλαιουχικών αγαθών, αλλά συνιστά ένα pair trade για τις πρώτες έναντι των δεύτερων, δεδομένης της μεγάλης υποαπόδοσης του κλάδου των ορυχείων, των καλύτερων αποτιμήσεων και των πολύ λίγων τοποθετήσεων που υπάρχουν σε αυτόν τον κλάδο αυτή τη στιγμή.

Συνιστά επίσης long θέσεις στις μετοχές του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κλάδου έναντι των κυκλικών και long θέσεις στην Ιταλία έναντι της Γαλλίας, δεδομένου ότι βλέπει θετικές επιπτώσεις από την αναθέρμανση της ιαπωνικής οικονομίας στην περιφέρεια και τις τράπεζες, ενώ εκτιμά πως η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας θα χτυπηθεί κι έτσι προτείνει short θέσεις στις μετοχές των γερμανικών εξαγωγικών εταιρειών.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments