Σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, με την οποία θα μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων από τον Απρίλιο ενέκρινε σήμερα Τρίτη η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιαπωνίας.

Ειδικότερα, προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις της στα επόμενα χρόνια, σε μία προσπάθεια του πρωθυπουργού Σίντζο Άμπε να ενισχύσει την εταιρική κερδοφορία και να προωθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το σχέδιο εγκρίθηκε από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Αμπε και του κυβερνητικού εταίρου του Κομέιτο και προβλέπει τη μείωση του συνολικού πραγματικού φορολογικού συντελεστή κατά 2,51 ποσοστιαίες μονάδες στο 32,1% από τον Απρίλιο και στο 31,3% το επόμενο έτος.

Ο Αμπε δεσμεύθηκε τον Ιούνιο να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή κάτω από το 30% τα επόμενα έτη για να βοηθήσει στην έξοδο της Ιαπωνίας από τον αποπληθωρισμό στον οποίο βρίσκεται επί σχεδόν δύο δεκαετίες. Νωρίτερα φέτος, ο Αμπε κατήργησε έναν φόρο που είχε επιβληθεί στις εταιρείες το 2012 για τη χρηματοδότηση της ανακούφισης της χώρας από τις καταστροφές που είχε υποστεί.

Ο Αμπε ελπίζει ότι οι φορολογικές μειώσεις θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς, κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, και να επενδύσουν κάποιο ποσοστό από τα διαθέσιμα ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων που κατέχουν οι εταιρείες εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο ανώτερος εταιρικός φορολογικός συντελεστής στην Ιαπωνία ανέρχεται στο 34,6% και είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των μεγάλων οικονομιών. Ο μέσος συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε περίπου 25%. Ο Τακέσι Νόντα, ο Πρόεδρος της επιτροπής για τη φορολογία του κόμματος του Αμπε, υπολόγισε ότι η μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών θα ανέλθει στο ποσό των 400 δισεκ. γεν (3,32 δισεκ. δολαρίων) για τα επόμενα δύο έτη.

Μετά από μία δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης, μόνο το 30%, περίπου, των εταιρειών πληρώνουν πράγματι φόρους, καθώς οι υπόλοιπες είτε δεν έχουν κέρδη είτε έχουν τη δυνατότητα φορολογικών πιστώσεων για προηγούμενες ζημιές. Μία μεταβολή με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προβλέπει ότι οι υφιστάμενες εταιρείες θα μπορούν από το 2017 να επικαλούνται (προηγούμενες) ζημιές για να εκπίπτει από τη φορολογία μόνο το 50% των κερδών τους, αντί του 80% που ισχύει σήμερα.

Facebook Comments