Το 2015 έχει μπει ιδιαίτερα δυναμικά με τους traders να μεταφέρουν τα βασικά στοιχήματα του 2014, που δεν είναι άλλα από την άνοδο του δολαρίου και την πτώση του πετρελαίου.

Επιπλέον, στις αγορές μετοχών αναμένεται να διατηρηθεί η αυξημένη μεταβλητότητα με τις πτώσεις να είναι συχνότερες και ισχυρότερες και αυτό σημαίνει ότι το σενάριο μιας πλάγιας τάσης μεγάλου εύρους κερδίζει συνεχώς έδαφος. Αν αυτό συμβεί, τότε τα μεγάλα κεφάλαια θα χρησιμοποιήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα για να «ξεφορτώσουν». Αυτό θα επιβεβαιωθεί αν συνιστούν οι κινήσεις τύπου “V” που στη συνέχεια γίνονται τύπου “M”.

Ξεκινάμε από τον S&P 500 όπου χθες σημείωσε μια ακόμα αρνητική συνεδρίαση, η οποία ήτανη πέμπτη συνεχόμενη και η οποία αύξησε τις απώλειες στις 102 μονάδες. Πέντε συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις, είδαμε τελευταία φορά το Δεκέμβριο του 2013. Έκτη συνεχόμενα πτωτική συνεδρίαση έχουμε να δούμε από τον Ιούλιο του 2012. Οι ενδείξεις αυτές είναι ακραίες για τον S&P 500, με βάση τα τελευταία τρία χρόνια. Το παρακάτω γράφημα είναι κατατοπιστικό.

 


 
Επιπλέον, ο S&P 500 πραγματοποίησε τη χειρότερη εορταστική περίοδο των τελευταίων 65 ετών.

Το margin debt των λογαριασμών του NYSE, ως ποσοστό του αμερικανικού ΑΕΠ, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και βρίσκεται στο 2,91%. Οι φούσκες του 2000 και του 2008 έσκασαν κάτω από το 2,60%. Η διαφορά ποσοστιαία μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά σε πραγματικά ποσά είναι τρομακτικά μεγάλη.

 


 
Επιπλέον, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολύ μεγάλη άνοδος του S&P 500 οφείλεται σε δυο πράγματα: στα χαμηλά επιτόκια και στις αγορές ομολόγων. Η Fed δεν αγοράζει πλέον ομόλογα ενώ τα επιτόκια αργά ή γρήγορα μέσα στο 2015 θα αυξηθούν. Αυτό σημαίνει μείωση της δυναμικής της ανόδου και αύξηση του κινδύνου αγορών στα τρέχοντα επίπεδα για τα hedge funds.

 


 
Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικών συνθηκών όπως τον μετράει το Bloomberg, δεν είναι και τόσο θετικός για τους επόμενους μήνες με τη διάσπαση της στήριξης να είναι το πιθανότερο σενάριο.

 


 
Στην Κίνα, η έλλειψη φθηνού δολαρίου δείχνει να καλύπτεται από το εγχώριο κεφάλαιο με αποτέλεσμα η άνοδος του Shanghai Index να υποστηρίζεται από νέους χρηματιστηριακούς κωδικούς. Η τελευταία εβδομάδα του 2014, έφερε περίπου 900.000 νέους χρηματιστηριακούς κωδικούς. Με απλά λόγια, οι Κινέζοι αρχίζουν και γοητεύονται με το trading.

 

Στο Forex, το EUR/USD μπορεί να έχει σημειώσει απώλειες σχεδόν 15% από τα υψηλά του 1,3993, αλλά σε εμπορικούς όρους η πτώση είναι είναι μόλις 3,0% σύμφωνα με το Bloomberg. Και επιπλέον, η πτώση του πετρελαίου δεν έχει κανένα όφελος. Άρα «τσάμπα» είναι τα ευχολόγια για τη στήριξη της ανάπτυξης από το χαμηλό ευρώ.

 


 
Φτάνουμε στο δολάριο που έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γιατί δεν έχει σημειώσει κάποια απώλεια δυναμικής για την ώρα; Ο βασικότερος λόγος είναι γιατί το δολάριο βρίσκεται «θύμα» της εξαιρετικής αδυναμίας του ευρώ και της στερλίνας. Ζεύγη όπως τα USD/CAD, USD/CHF, AUD/USD, NZD/USD έχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ενδείξεις που υπάρχουν για το δολάριο είναι ιδιαίτερα ακραίεςκαι αυτό αναμένεται να παραμείνει θετικό για το δολάριο για τις υπόλοιπες συνεδριάσεις του μήνα. Άλλωστε όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, ο Ιανουάριος είναι θετικός μήνας για το δολάριο και πολύ αρνητικός για το ευρώ.

 


 
Θεωρούμε ότι το δολάριο θα βρει τις κατάλληλες συνθήκες για να οδηγηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά το ρίσκο έχει αυξηθεί σημαντικά. Για τους επόμενους 1-3 μήνες θεωρούμε ότι τα long στο δολάριο ενέχουν σημαντικό κίνδυνο.

Το μέλλον της Ευρωζώνης

Δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Γερμανία δείχνει περισσότερο αγχωμένη για τις ελληνικές εκλογές από κάθε άλλη χώρα και πιθανόν και από την ίδια τη χώρα μας. Κάθε ημέρα, κάποιος φροντίζει να υπενθυμίσει ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ακόμα και όταν υπάρχουν ισχυρές προσωπικότητες που τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν απειλείται με έξοδο. Στο οικονομικό κομμάτι, μια έξοδος της Ελλάδας δε θα είναι τόσο ανώδυνη για τη Γερμανία όσο βγαίνει προς τα έξω. Το ντόμινο θα είναι τεράστιο και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε επίσης τεράστιο QE για να διασώσει όλους τους υπόλοιπους. Ότι και να ακολούθησε από το 2012 και μετά, οι αγορές πάντα θα είναι ευαίσθητες στη μετάδοση της κρίσης από μια χώρα σε μια άλλη. Το ευρώ σε ένα τέτοιο σενάριο θα δει το 1,000 χωρίς ανάσα.  Στο πολιτικό σκέλος, η έξοδος της Ελλάδας θα οδηγήσει πρακτικά στην κατάρρευση της έννοιας της Ευρωζώνης και αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε έξοδο κι άλλες χώρες.

Facebook Comments