Χοντραίνει» το παιχνίδι των τιμών για το μαύρο χρυσό καθώς σήμερα στο άνοιγμα της Ευρώπης οι τιμές του πετρελαίου West Texas Crude έπεσαν κάτω από τα $45,00 επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα από το Μάρτιο του 2009.  Στο ForexReport.gr έχουμε αρκετά άρθρα μέσα από τα οποία προσπαθούμε να εξηγήσουμε τους λόγους της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου.

Όπως συμβαίνει σχεδόν αποκλειστικά, οι πιέσεις αποδίδονται και αυτή τη φορά σε νέες δηλώσεις του υπουργού πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σύμφωνα με αυτές, για μια ακόμα φορά οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ δήλωσαν άγνοια για το που θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν οι τιμές και κατηγόρησαν για μια ακόμα φορά την αυξημένη παραγωγή από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, εννοώντας προφανώς την Αμερική.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, οι χώρες του Κόλπου δε μπορούν να παρέμβουν στις τιμές του πετρελαίου και κάλεσαν τις εκτός ΟΠΕΚ χώρες να επιδείξουν την απαραίτητη λογική και να παράγουν σε λογικά επίπεδα και όχι να δημιουργούν υπερπροσφορά. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ οι τιμές θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να σταθεροποιηθούν.

Θα γυρίσουμε το χρόνο στο 2008 και το 2009 όταν ο ΟΠΕΚ εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου από τα $147 στα $35 κατηγορούσε τη Ρωσία και την αύξηση της παραγωγής των Ρώσων, λέγοντας ότι η Ρωσία επιχειρεί να υπονομεύσει τη Σαουδική Αραβία και άλλες πιο αδύναμες χώρες του ΟΠΕΚ. Τότε έκανε συνεχόμενες συνεδριάσεις προκειμένου να βρεθεί η λύση και να στηριχθούν οι τιμές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία, μέχρι και το 2012 οι τιμές του πετρελαίου είχαν περάσει πάνω από τα $100 και εκεί θα παρέμεναν πλέον καθώς η εποχή του φθηνού πετρελαίου είχε περάσει οριστικά. Η άνοδος της παραγωγής από τα shale oil fields είχε ξεκινήσει σχεδόν από το 2010. Δεν το ήξεραν στη Σαουδική Αραβία; Τώρα δε γνωρίζουν ποια είναι η “δίκαιη τιμή” του μαύρου χρυσού; Η Σαουδική Αραβία, λέει ότι υπάρχει μια πλεονάζουσα παραγωγή ύψους 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Η αύξηση αυτή προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση της ζήτησης από την Αμερική. Γιατί η Σ. Αραβία δε βγάζει εκτός παραγωγής τμήμα της αδιάθετης προς την Αμερική ποσότητας; Ένας από τους λόγους είναι γιατί πουλάει στην Κίνα με τρομερό discount.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στην Αμερική βγαίνουν εκτός λειτουργίας μην αντέχοντας το κόστος και επενδύσεις για νέες πηγές εξόρυξης παγώνουν. Ακριβώς όπως και το 2008. Τότε η Σ. Αραβία (πάλι) έλεγε ότι η μείωση των επενδύσεων στον πετρελαϊκό κλάδο θα οδηγήσει σταδιακά σε μείωση της παραγωγής στο μέλλον και σε αύξηση των τιμών. Είτε πρόκειται για άστοχη πρόβλεψη είτε απλά υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που οι τιμές κινούνται όλο και χαμηλότερα.

Η προηγούμενη κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου περιελάμβανε και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για αγορές μετοχών αλλά και για μια μικρή περίοδο υπερβολικά αυξημένων τιμών. Με τον S&P 500 να αρνείται να πέσει και με τα στοιχεία να μην οδηγούν σε κάποιο κραχ, αν υπάρχει κάποια νέα συμφωνία, αυτή φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνει μετοχές. Εκτός και αν ακόμα δε έχουμε δει την τελευταία πράξη.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που εξακολουθεί να ισχύει είναι ότι το κόστος προϋπολογισμού των χωρών του ΟΠΕΚ έχει αυξηθεί. Και ότι τα τεράστια project μετατροπής των ΗΑΕ σε επιχειρηματικά κέντρα εκτός πετρελαϊκού τομέα κοστίζουν. Και το κόστος αυτό δε θα θελήσει καμία χώρα του Κόλπου να το επωμιστεί για πολύ καιρό ακόμα.

Facebook Comments