Πρόταση για αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ το μήνα φέρεται να εξετάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ.

Η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να είναι τουλάχιστον ένα έτος – φτάνοντας πιθανότατα έως τα τέλη του 2016 – όπως προκύπτει από την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν διαρρεύσει έως τώρα, το ύψος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ανερχόταν στα 500 δισ. ευρώ, ενώ εάν ευσταθούν οι τελευταίες πληροφορίες το ύψος του θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 600 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank τόνιζε ότι η αναμενόμενη ανακοίνωση ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ την Πέμπτη θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τράπεζες και θα μπορούσε να καταστρέψει το επιτοκιακά περιθώρια.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing ή QE) την Πέμπτη, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα για να αναχαιτίσει τον αποπληθωρισμό.

“Οι αγορές θα σου πουν ότι τα 500 δισ. θα είναι ελαφρώς απογοητευτικά, οι εκτιμήσεις είναι για 750 δισ., το 1 τρισ. θα δημιουργήσει ισχυρές ανοδικές προσδοκίες”, είπε ο Anshu Jain, συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank από το Νταβός.

Ο Jain πρόσθεσε: “Το QE σημαίνει σταθερότητα για την Ευρώπη και ένα καλύτερο περιβάλλον αναφορικά με τις προβλέψεις για επισφάλειες στις πιστώσεις, λιγότερες χρεοκοπίες και ένα σταθερό τοπίο το οποίο πρέπει να είναι καλό για τις τράπεζες”.
“Εξίσου σημαίνει πολύ χαμηλά επιτόκια και πραγματική καταστροφή για τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια. Θα είναι μία τεράστια πρόκληση”, είπε προσθέτοντας ότι θα υποφέρουν οι καλύτεροι κλάδοι των τραπεζικών εργασιών όπως είναι οι καταθέσεις.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ είναι 2,03% στο σύνολο και 2,89% μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης. Άρα αν η ΕΚΤ αγοράζει 50 δισ. ευρώ μηνιαίως θα πρέπει να αγοράσει 1.445 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, δηλαδή 17,34 δισ. ευρώ ετησίως.

Υπάρχει όμως όριο 25% στο σύνολο των ομολόγων ενός κράτους που μπορεί να αποκτήσει η ΕΚΤ, που αν προχωρήσει με ρυθμό 1,445 εκατ. / μήνα θα το υπερβεί σύντομα για την Ελλάδα, της οποίας τα ομόλογα που διαπραγματεύονται στην αγορά είναι περίπου στα 35 δισ. ευρώ. Εφόσον η λογική αυτή ισχύσει η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αγοράσει πάνω από 9 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.

Facebook Comments